La multi ani, Ana Blandiana! Portretul unui motan celebru, pseudonim al unui dictator

La multi ani, Ana Blandiana! Portretul unui motan celebru, pseudonim al unui dictator

> Poeta Ana Blandiana, care implineste astazi 74 de ani , imi povestea, odinioara, intr-un interviu, despre cum pisicul Arpagic a devenit, imediat dupa cutremurul din 1977, stapanul gradinii ei de la tara, bineinteles, dupa ce i-a distrus toate straturile de ceapa. Primele editii din anii '80 ale primelor trei carti cu Arpagic - reeditate acum impreuna cu al patrulea intr-un singur volum - au fost ilustrate toate de pictorita Doina Botez (care avea sa faca mai apoi o adevarata cariera artistica in Italia) si erau nu numai foarte frumoase, ci si pline de gratie si de umor. Evident, aceasta ultima parte va fi gustata mai mult si inteleasa complet de parinti si bunici decat de copiii pentru care tot jocul de aluzii la dosariada contemporana va ramane doar o istorie cu soricei si pisici. La aceasta ora este una din primele trei institutii ale memoriei europene (alaturi de Memorialul de la Auschwitz si Memorialul Pacii din Franta), o institutie unica in felul sau prin faptul ca este in acelasi timp de cercetare, de muzeografie si, prin Scoala de Vara si prin practica pe care o fac la Sighet studenti din diferite universitati europene, de invatamant. Dar deprimant nu era faptul ca puteam sa avem pareri deosebite, ci ca nu stiam de cand a inceput deosebirea, pentru ca optiunile de imediat dupa '89 erau atat de nete, incat nu puteau sa nu aiba radacini inainte de falia din decembrie.

acum 78 luni (25 Mar 2016)

>

Poeta Ana Blandiana, care implineste astazi 74 de ani , imi povestea, odinioara, intr-un interviu, despre cum pisicul Arpagic a devenit, imediat dupa cutremurul din 1977, stapanul gradinii ei de la tara, bineinteles, dupa ce i-a distrus toate straturile de ceapa.

Ana Blandiana a intrat in jocul pisoiului, a fost sedusa de istetimea lui si l-a iubit pe Arpagic suficient de mult cat sa-l transpuna intr-un personaj literar. Pornind de la nastrusnicul pisic, ea a realizat o parodie in care motanul devine, odata cu trecerea timpului, un pseudonim al dictatorului.

Dupa Revolutie, poeta a scris Cartea Alba a lui Arpagic, in care fiul celebrului motan se adreseaza Biroului Pisicesc de Informatii, cerand dosarul tatalui sau ca sa dovedeasca ca nu a fost Ceausescu. Ana Blandiana ii daruieste acum inapoi lui Arpagic candoarea pisiceasca, vrea sa-l reabiliteze si sa-l faca sa ramana doar un motanel dragalas si rebel, care sa-i bucure pe copii si bunici.

Cartea Intoarcerea lui Arpagic, cu vestitul motan Arpagic din anii '80, pentru care Ana Blandiana a fost interzisa din cauza pamfletului la adresa dictatorului, include intr-o forma grafica inedita in editia Humanitas, versuri mai noi si mai vechi pentru copii: Intamplari din gradina mea, Alte intamplari din gradina mea, Intamplari de pe strada mea si Cartea Alba a lui Arpagic (file de dosar).

De unde vine, de fapt, Arpagic?

Arpagic a existat in realitate si a aparut in viata noastra dupa cutremurul din '77, atunci cand am inchiriat o casuta intr-un sat de langa Bucuresti, pentru ca blocul in care locuisem se prabusise, iar sotul meu, prins sub daramaturi, scapase printr-un adevarat miracol. Ne-am apucat de gradinarit, iar viitorul Motan Arpagic - care era atunci doar un pisic slabut, numai ochi si codita - a aparut la noi in gradina in timp ce faceam straturile de ceapa, punand arpagicul in pamant, in linii drepte aliniate cu sfoara.

Ne-a urmarit ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro