La Chisinau, rusii castiga prin coruptie ceea ce in Ucraina obtin prin forta armelor

Obisnuiti cu macelul facut de DNA in randurile politicienilor corupti de la Bucuresti, este dificil pentru cei de dincoace de Prut sa perceapa dimensiunile astronomice ale coruptiei de dincolo de Prut si ce cutremur ar provoca o justitie cu adevarat independenta in clasa politica de la Chisinau. In Europa, numele lui Leanca este sinonim, in pofida semnelor de intrebare pe care le-a ridicat asupra sa presedintele Traian Basescu, cu garantia drumului european si de aceea Leanca nu doreste sa isi pateze reputatia conducand un guvern sustinut de comunisti, care vor bloca, asa cum au promis, orice masura de reforma care sa duca Moldova mai aproape de Europa.

acum 96 luni (5 Feb 2015)

Rusii par sa castige lupta politica din Moldova fara sa traga un glont si chiar fara sa mai arunce milioane de dolari in Transnistria. Desi rezultatele alegerilor de la 30 noiembrie i-ar fi permis fostei Aliante pentru Integrare Europeana - formata din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal - sa alcatuiasca fara probleme un guvern sustinut de o majoritate solida, acest lucru nu este posibil.

In pofida angajamentelor luate fata de Uniunea Europeana, in pofida vizitelor repetate facute la Chisinau de emisari europeni, Moldova nu este capabila sa formeze un guvern care sa isi asume parcursul european al tarii.

Una din pretentiile cele mai ferme ale europenilor (si americanilor), inclusa, de altfel, in Acordurile de Asociere la UE, este reforma justitiei si combaterea coruptiei. Obisnuiti cu macelul facut de DNA in randurile politicienilor corupti de la Bucuresti, este dificil pentru cei de dincoace de Prut sa perceapa dimensiunile astronomice ale coruptiei de dincolo de Prut si ce cutremur ar provoca o justitie cu adevarat independenta in clasa politica de la Chisinau. Moldova a ramas, din acest punct de vedere, cam pe unde era Romania in primii ani de dupa 1990.

Din acest motiv, surse familiare cu negocierile purtate la Chisinau ne-au declarat ca printre conditiile puse de emisarii europeni pe masa "Aliantei" este numirea unui procuror general independent de orice conditionare politica. Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu a plusat si a cerut un procuror general din Uniunea Europeana (a fost vehiculat chiar si numele lui Daniel Morar) care sa primeasca cetatenie moldoveana si deplina autoritate de a declansa campania anticoruptie.

Expertii contactati de Romania libera sunt de acord ca acest lucru ar insemna, in realitate, inchisoare pentru cei mai importanti membri ai PLDM si PD, pentru conducatorul de facto al PD, Vlad Plahotniuc, dar, foarte posibil, si pentru liderul PLDM, fostul premier Vlad Filat. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro