La ce varsta iti poti lasa copilul singur acasa in siguranta

La ce varsta iti poti lasa copilul singur acasa in siguranta

I-a lasat, insa, o lista cu instructiuni specifice: - nu te apuca sa gatesti, nu folosi cuptorul si nici mult-iubitul tau aparat pentru sandvisuri.- nu folosi cutite, foarfeci, chibrituri, andrele, lac de unghii sau acetona.- nu raspunde la usa, dar raspunde la telefon.- nu iti vopsi parul roz, nu iti face gauri in urechi si nu te pensa (de fapt, nu te pensa deloc inainte sa implinesti 21 de ani).- nu te uita la Doctor Who, Jocurile Foamei sau la ultimele doua filme din seria Harry Potter.

acum 67 luni (23 Jul 2015)

In cazul familiilor in care ambii parinti au un loc de munca, nu au la cine sa apeleze pentru supravegherea celor mici si nici nu isi permit sa angajeze o dadaca, optiunea de a-si lasa copiii singuri acasa este, in unele cazuri, singura accesibila.

Totusi, aceasta posibilitate intra in discutie doar in momentul in care un copil poate fi considerat destul de responsabil cat sa isi poarte singur de grija. Lorraine Candy, editor sef al revistei Elle din Marea Britanie si mama a patru copii, cel mai mare fiind o adolescenta in varsta de 13 ani, sustine ca totul tine de personalitatea odraslelor. Am lasat-o singura in casa timp de 40 de minute, timp in care am urmarit-o de afara, din spatele tomberoanelor din gradina. La putin dupa experimentul sau, Lorraine Candy chiar a trebuit sa o lase singura acasa pe fiica sa cea mare, de data aceasta timp de o ora. I-a lasat, insa, o lista cu instructiuni specifice:

- nu te apuca sa gatesti, nu folosi cuptorul si nici mult-iubitul tau aparat pentru sandvisuri.- nu folosi cutite, foarfeci, chibrituri, andrele, lac de unghii sau acetona.- nu raspunde la usa, dar raspunde la telefon.- nu iti vopsi parul roz, nu iti face gauri in urechi si nu te pensa (de fapt, nu te pensa deloc inainte sa implinesti 21 de ani).- nu te uita la Doctor Who, Jocurile Foamei sau la ultimele doua filme din seria Harry Potter. Te asteapta o viata de dependenta.- nu-mi proba pantofii, nu-mi atinge gentile si nu imi cauta in cutia de bijuterii. Inca de cand s-a tarat prima data, cand era doar o mogaldeata, m-am intrebat ce voi simti cand voi fi nevoita sa o las sa isi poarte singura de grija. Am fost cuprinsa de un amalgam de emotii dulci-amarui, de tristete, dar am fost si usurata", marturiseste Lorraine Candy.

Oricare ar fi varsta copilului, nu este recomandat sa il lasi singur acasa decat daca pare impacat si incantat de aceasta idee.

Cum iti dau seama daca copilul tau este pregatit sa ramana singur acasa: - stie cum sa reactioneze ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro