La ce sa se astepte cetatenii UE din UK dupa BREXIT? Incertitudinile juridice

La ce sa se astepte cetatenii UE din UK dupa BREXIT? Incertitudinile juridice

> Dat ieri publicitatii sub semnatura celor doi autori, Antonio Fernandez Tomas, profesor de drept international si Diego Lopez Garrido, profesor de drept constitutional la aceeasi Universitatea de la La Mancha, textul se constituie intr-o foarte ampla si extrem de bine documentata argumentatie juridica, oferind in acelasi timp o deschidere spre enormele posibile consecinte politice, in ce priveste problematica viitorului drepturilor de care se vor bucura (sau nu) cele doua categorii de cetateni. Drepturi in mod egal importante de o parte si de alta, iar subiectul extrem de cimplicat si de delicat trebuie rezolvat in termeni de prioritate absoluta deoarece, asa cum obsesiv subliniaza autorii studiului, drepturile actuale ale ambelor categorii de cetateni sunt garantate exclusiv, in forma lor actuala, doar pana in momentul retragerii efective a Marii Britanii.

acum 52 luni (9 May 2017)

>

Dat ieri publicitatii sub semnatura celor doi autori, Antonio Fernandez Tomas, profesor de drept international si Diego Lopez Garrido, profesor de drept constitutional la aceeasi Universitatea de la La Mancha, textul se constituie intr-o foarte ampla si extrem de bine documentata argumentatie juridica, oferind in acelasi timp o deschidere spre enormele posibile consecinte politice, in ce priveste problematica viitorului drepturilor de care se vor bucura (sau nu) cele doua categorii de cetateni.

Foarte, foarte important de aflat aceste date deoarece, in termenii lor se va discuta si viitorul celor 300.000 de romani care se afla acum in Marea Britanie. Discutie care se va purta in doua scenarii posibile: cu Acord de Retragere (caz in care putem avea un acord "bland" sau unul "dur") sau fara nici un fel de Acord, caz la care ne referim ca la un "Savage Brexit", fara reguli, urmat de interminabile procese in tribunalele internationale si cu consecinte dintre cel mai ciudate si triste pentru toata lumea.

"Retragerea din UE a Regatului Unit va avea consecinte imposibil de negat in ce priveste statutul legal, drepturile si obligatiile cetatenilor UK care traiesc in cele 27 de State Membre ramase precum si asupra cetatenilor europeni care traiesc in UK din momentul in care retragerea devine efectiva. Cu toate acestea, in dreptul international nu exista nimic pentru a impiedica situatia ca Acordul de Retragere insusi sa ofere protectia pentru drepturile si libertatile cetatenilor din Statele membre - pentru o perioada de tranzitie sau in continuarea acesteia, ca si cum legislatia UE si-ar exitinde aplicabilitatea pentru persoanele asupra in cazul carora se aplicase pana in acest moment.

Iata de ce, in vederea celor doua posibile scenarii (retragere cu sau fara incheiere de acord), ar fi de preferat pentru cetatenii de ambele parti daca negocierile ajung la un acord. Obligatia UE de a respecta drepturile garantate de statutul de c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro