La ce foloseste exercitiul NATO care s-a desfasurat la Cincu? "In Romania incepe sa se contureze un pilon de securitate pe flancul estic"

La ce foloseste exercitiul NATO care s-a desfasurat la Cincu?

Pentru cele care se afla in stadiul "activ", timpul de reactie maxim este de 48 de ore, misiunea lor fiind de a ajunge in teatrul de operatiuni, de a se corela cu unitatile deja aflate acolo in locatie permanenta si de a stabili si securiza prima zona, cea in care se instaleaza unitatea de comandament si primul centru operational de comunicatii legat pe de-o parte, pe o linie separata, prin satelit, la reteaua protejata de sateliti NATO si prin alta linie securizata la comandamentul national care coordoneaza zona respectiva, cel care face legaturile necesare cu toate unitatile administrative de care este nevoie. Un element demn de remarcat deoarece, dupa cum vedeti, in Romania incepe sa se contureze ceea ce numeam de mai mult timp un pilon de securitate pe flancul estic, proces lent dar sigur de echilibrare a ceea ce a fost pana acum o balanta vizibil dezechilibrata in favoarea marilor investitii permanente de securitate facute de NATO in partea de nord, adica in grupurile de lupta stationate in tarile baltice si Polonia, In fie, incepem sa vedem dovezi concrete, in teren, ca declaratiile politice sunt acoperite de un program care sa aduca o serie de certitudini privind angajamentele de a intari securitatea zonei.

acum 64 luni (13 Jun 2017)

>

posibilitatii producerii unei situatii de criza sau a aparitiei unor amenintari de securitate credibile si importante. Dupa luarea unei decizii, Comandatul Suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) este cel care da ordinul de lansare a fazei de alerta, cel care activeaza automat unitatile "de garda" al Fortei de reactie rapida si, mai ales, cele din "varful de lance".

Trupele care compun varful de lance vin din ceea ce este contributia nationala a fiecarui stat membru al Aliantei si, conform unei scheme foarte clar stabilite, sunt mereu intr-unul dintre cele trei stadii : activ, in asteptare sau in refacere, fiecare dintre perioade fiind, conform deciziilor nationale si tipurilor specifice de unitati, de la 3 luni pana la un an. Pentru cele care se afla in stadiul "activ", timpul de reactie maxim este de 48 de ore, misiunea lor fiind de a ajunge in teatrul de operatiuni, de a se corela cu unitatile deja aflate acolo in locatie permanenta si de a stabili si securiza prima zona, cea in care se instaleaza unitatea de comandament si primul centru operational de comunicatii legat pe de-o parte, pe o linie separata, prin satelit, la reteaua protejata de sateliti NATO si prin alta linie securizata la comandamentul national care coordoneaza zona respectiva, cel care face legaturile necesare cu toate unitatile administrative de care este nevoie. Absolut evidenta dat fiind ca, pe de o parte, vorbim de o situatie de criza iminenta si, pe de alta parte, am vazut ca unitatile respective - si nu numai in cadrul acestui exercitiu - sosesc in faze succesive, e adevarat ca primele au sosit intr-o perioada de sub 48 de ore, dar, asa cum s-a intamplat acum, cele trimise pe cale maritima au avut nevoie de 10 zile pentru a ajunge in Romania...

Sursele NATO consultate mi-au dat urmatorul raspuns: intr-un asemenea caz de criza deschisa, transportul de trupe si echipamente nu se va mai face prioritar terestru sau maritim (exceptand unitatile situate i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro