La Blouse Roumaine, schitele unei picturi celebre care a facut ia romaneasca vestita in toata lumea

La Blouse Roumaine, schitele unei picturi celebre care a facut ia romaneasca vestita in toata lumea

Pictura a devenit extrem de cunoscuta romanilor odata cu crearea miscarii La Blouse Roumaine, care promoveaza ia romanesti ca brand national si care a reusit declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Universala a IeiMatisse si La Blouse Roumaine Era aprilie 1940, cand cel mai important colorist al secolului al XX-lea, Henri Matisse, dadea tusa finala unei picturi care avea sa devina simbolul unei miscari artistice universale. Ziua Universala a Iei, celebrata in toate colturile lumii Romanii, chemati sa sustina Ziua Perfectiunii, in amintirea celui mai frumos moment de la Olimpiada: 10-le perfect, triumful Nadiei de la Montreal British Museum si-a decorat pagina de Facebook cu oua incondeiate in Romania

acum 90 luni (20 Apr 2017)

Trasaturile modelului sunt la fel de estompate - semn ca lui Matisse nu i-a trecut niciodata supararea pe muza sa, rusoaica Lydia Delectorskaya, cu 40 ani mai tanara decat el, care l-a parasit in timp ce picta faimoasa lucrare.

Pictura a devenit extrem de cunoscuta romanilor odata cu crearea miscarii La Blouse Roumaine, care promoveaza ia romanesti ca brand national si care a reusit declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Universala a IeiMatisse si La Blouse Roumaine

Era aprilie 1940, cand cel mai important colorist al secolului al XX-lea, Henri Matisse, dadea tusa finala unei picturi care avea sa devina simbolul unei miscari artistice universale.

Panza de dimensiuni 92 x 73 centimetri avea fundal rosu, pe care se odihnea o tanara cu chip curat, ce purta o fusta albastra invoalta si o bluza alba cu insemne populare de o neasemuita frumusete.

"La Blouse Roumaine" avea sa-si intituleze artistul francez lucrarea pe care a inceput-o la Paris si a terminat-o la Nisa, orasul unde se stabilise. Cand a vazut tabloul, probabil Matisse a zambit gandindu-se la reactia faimoaselor sale prietene romance din Franta, care il inspirasera: Elvira Popescu, Elena Vacarescu, Anna de Noailles si Martha Bibescu. Istoria picturii "La Blouse Roumaine"

Tabloul a intrat in posteritate ca fiind prima pictura care a facut celebra "bluza romaneasca", dar identitatea femeii care imbraca ia nu era cunoscuta sau banuita decat de cercurile artistice din Paris si Nisa, locurile unde Matisse lucrase la tablou. Era o rusoaica nascuta la 23 iunie 1910 in Siberia, fiica unui doctor din Tomsk, ramasa orfana de parinti la varsta de 12 ani. Ca sa se intretina a inceput sa faca diferite meserii de dansatoare, figuranta in filme, L-a intalnit pe Matisse la Nisa in 1932, devenind asistenta sa.

Lydia Delectorskaya, modelul din La Blouse Roumaine Sursa foto wikipedia.org

Lydia avea grija de artist, ii crea conditiile de lucru din ate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro