Kovesi, despre dosarul privind OUG 13: DNA nu verifica oportunitatea adoptarii, ci aspecte de legalitate si de incalcare a legislatiei penale
In denuntul de la DNA, membrii asociatiei "Initiativa Romania" ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului. In opinia semnatarilor, "demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani".
Intrebata cum comenteaza afirmatiile ca ancheta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) privind OUG 13 reprezinta o imixtiune in activitatea Guvernului, Codruta Kovesi a spus: "Nu comentez aceste declaratii, pot sa va spun ca noi am primit o plangere care indeplinea conditiile pregazute de lege, a fost inregistrata, facem cercetari asa cum se fac in dosarele penale cu care suntem investiti, exista precedente judiciare".
"Ce pot sa spun cu certitudine, noi nu verificam oportunitatea adoptarii unui act normativ, noi verificam doar aspecte de legalitate si aspecte care tin de incalcare legislatiei penale, in speta cea de incalcare a legislatiei care ne este data noua in competenta, deci noi investigam doar infractiuni pe competenta DNA", a adaugat Codruta Kovesi.
Curtea Constitutionala va dezbate pe 27 februarie sesizarea privind un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA, depusa saptamana trecuta de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care sustine ca anchetarea de catre procurorii anticoruptie a modului in care a fost elaborata OUG 13 este o incalcare a puterii executive de catre puterea judecatoreasca.
DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative".
In acest dosar au fost audiati, saptamana trecuta, fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima, in calitate de martor, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr.
In cadrul anchetei, DNA a cerut de la Ministerul Justitiei, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea OUG 13 din 31 ianuarie, prin care au fost modificate si completate Codul penal si Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru gratier... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro