Kosovo infiinteaza un tribunal pentru judecarea crimelor de razboi

Parlamentul din Kosovo a votat, luni, in favoarea modificării constituției și creării unui tribunal pentru crime de război, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, informează Agerpres. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia in 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia.

acum 58 luni (4 Aug 2015)

Parlamentul din Kosovo a votat, luni, in favoarea modificării constituției și creării unui tribunal pentru crime de război, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, informează Agerpres.

Votul a avut loc la doar o lună după prima tentativă a parlamentului de a aproba crearea instanței, văzută de mulți albanezi din Kosovo ca o incercare de a defăima războiul lor de gherilă din 1998-1999 impotriva dominației sarbe.

Modificările constituționale au fost aprobate de 82 de deputați in parlamentul de 120 de locuri.

"Aflarea adevărului despre unele afirmații din timpul și de după război este o provocare cu care ne confruntăm", a explicat inaintea votului in fața deputaților prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

In prezent desființată, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzată ani de zile că a scos organe de la etnici sarbi captivi, care au fost apoi uciși și organele lor vandute pe piața neagră, amintește Reuters. Mulți foști membri ai UCK fac acum parte din elita politică in Kosovo, iar foștii combatanți sunt considerați eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

Ei afirmă că eșecul de a crea instanța riscă să vadă această problemă preluată de Consiliul de Securitate al ONU și implicarea inevitabilă a marelui aliat al Serbiei Rusia, care se opune suveranității Kosovo.

După un deceniu de rezistență pasivă, UCK a ridicat armele impotriva fostului om forte sarb Slobodan Milosevic la sfarșitul anilor 1990, obținand in cele din urmă sprijinul aerian al NATO pentru a opri uciderea și expulzarea civililor etnici albanezi, amintește Reuters.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia in 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia.

Noul tribunal va avea sediul in Olanda, din cauza preocupărilor legate de intimidarea martor... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro