Kosoni de aur si statuete antice vandute ilegal. Adrian Stoicoi va fi judecat pentru spalare de bani in dosarul comorilor
Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi impotriva sentintei data de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de inchisoare si la plata unor despagubiri de peste 2,5 milioane de euro, in dosarul in care a fost acuzat de furtul si traficarea unor tezaure antice valoroase si pentru spalare de bani (stateri Lysimach, Koson si denari romani, bratari spiralice din aur si alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National).
Un nou dosar al traficului de comori antice, sustrase din siturile arheologice din Muntii Orastiei, a ajuns pe rolul instantelor. Tribunalul Hunedoara va solutiona trimiterea in judecata a lui Adrian Stocoi, inculpat pentru infractiuni de spalare de bani. In luna mai, procurorii si ofiterii de politie au descins la locuinta din Orastie si la casa din Gradistea de munte a lui Adrian Stoicoi, acesta fiind pus sub acuzare pentru infractiuni legate de traficul de obiecte de patrimoniu. In acest sens, in cursul anului 2014 in apropierea locuintei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur, din care inculpatul a vandut unei persoane o moneda cu suma de 700 euro, iar ulterior la inceputul anului 2016 a vandut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentand zeitati antice romane Seraphis, Minerva si Jupiter, o cupa metalica) si trei monede koson din aur", informa in luna mai Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.
Descoperire uimitoare
Cele 139 de monede Koson de aur de care amintesc procurorii au fost descoperite de trei copii din Ocolisul Mic, intr-o viziuna de vulpe de la marginea satului. Copiii se jucau pe un deal de la marginea satului lor, aflat in apropiere de o casa a familiei hunedoreanului, nu departe de cetatea dacica de la Costesti si au dat peste o sticla de plastic in care se aflau monedele antice. Ei cauta probe impotriva mea si obiecte de patrimoniu, pe care nu le gasesc de ani de zile", relata Adrian Stoicoi.
Inca un dosar penal
Anul trecut, hunedoreanul a fost condamnat la doi ani cu suspendare intr-un dosar legat de furtul unor artefacte dacice, dar a fost achitat pentru alte infractiuni contra patrimoniului. Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul declarat de Adrian Stoicoi impotriva sentintei data de Tribunalul Hunedoara, prin care a fost condamnat la opt ani de inchisoare si la plata unor despagubiri de peste 2,5 milioane de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro