Klaus Iohannis, printre primii lideri europeni primiti in vizita oficiala la Casa Alba

Klaus Iohannis va deveni astfel primul presedinte al unui stat membru NATO si UE din Europa Centrala si de Est primit de Donald Trump la Casa Alba. Contextul vizitei, marcat de tensiuni intre parteneri Vizita lui Iohannis in Statele Unite are loc dupa o strangere de mana cu Trump in marja reuniunii NATO din 25 mai de la Bruxelles si dupa participarea presedintelui american la summitul G7 de la Taormina (Sicilia, in Italia). De altfel, Klaus Iohannis se va afla in Statele Unite exact pe perioada derularii celui mai important exercitiu militar aliat din acest an: Noble Jump 2017 (150 de vehicule de lupta si transportoare de trupe ale Fortei de Reactie Foarte Rapida a NATO participa, in poligonul Cincu, din Brasov, la exercitiul Noble Jump 2017). Fondurile solicitate de Departamentul american de Stat prevad si doua proiecte pe teritoriul Romaniei - unul, in valoare de 3 milioane de dolari, pentru modernizarea infrastructurii utilitatilor in baza de la Campia Turzii, iar celalalt, in valoare de 2,2 milioane de dolari, pentru baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

acum 85 luni (1 Jun 2017)

Klaus Iohannis va deveni astfel primul presedinte al unui stat membru NATO si UE din Europa Centrala si de Est primit de Donald Trump la Casa Alba. Pe ansamblu, presedintele roman ocupa o pozitie privilegiata in istoricul primirilor la Casa Alba in mandatul lui Donald Trump: este al patrulea lider din Uniunea Europeana invitat de noul presedinte american, imediat dupa cei ai Marii Britanii, Germaniei si Italiei, parternerii americanilor in G-7. Si reciproc, in istoricul vizitelor realizate de presedinti romani la Casa Alba, Klaus Iohannis are un ascendent: pana acum, niciun alt presedinte nu a mai fost primit in primele cinci luni din primul mandat al unui presedinte al Statelor Unite. Casa Alba: vizita de lucru pentru intarirea Parteneriatului Strategic

Intalnirea dintre Klaus Iohannis si Donald Trump a fost anuntata de purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.

"Presedintele Trump doreste sa discute modalitati de aprofundare a relatiilor si de intarire a parteneriatului strategic dintre Statele Unite si Romania", se arata intr-un comunicat al Casei Albe. Iohannis: Romania va ramane un aliat de incredere al Statelor Unite

Anuntul a fost confirmat de Administratia Prezidentiala Romana. Adoptand acelasi mesaj, presedintia Romaniei remarca faptul ca aceasta intrevedere ar putea constitui "un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare si extindere a Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv in contextul in care in acest an se implinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Cotroceniul da asigurari ca presedintele Iohannis "va aborda prioritatile de actiune in cadrul relatiei bilaterale si va reconfirma angajamentul ferm al tarii noastre de a ramane un aliat predictibil, stabil si de incredere al Statelor Unite".

"Vom discuta despre aprofundarea Parteneriatului Strategic di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro