Klaus Iohannis: Prima tema de negociere a UE cu Marea Britanie priveste cetatenii. Eu ma voi implica puternic pentru romanii de acolo

Prima tema a negocierilor ce se vor purta cu Marea Britanie, in cadrul Brexit, o reprezinta cea legata cetateni si drepturile acestora, adaugand ca se va implica foarte puternic in acest proces pentru a se asigura ca drepturile romanilor de acolo sunt respectate, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Toata lumea a inteles foarte repede de ce este absolut necesar si singura cale fezabila sa stabilim o echipa de negociere care reprezinta UE 27, sa avem un cadru de negociere agreat in Consiliul European, sa avem acest cadru agreat inclusiv in Parlamentul European si sa pornim negocierile ca si echipa.

acum 37 luni (8 May 2017)

Prima tema a negocierilor ce se vor purta cu Marea Britanie, in cadrul Brexit, o reprezinta cea legata cetateni si drepturile acestora, adaugand ca se va implica foarte puternic in acest proces pentru a se asigura ca drepturile romanilor de acolo sunt respectate, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Existenta pietei unice cu cele patru libertati a facut ca milioane de europeni sa se mute, sa-si gaseasca loc de munca in alta tara, pornind de la premisa ca aceste libertati sunt bine definite, raman in valoare, si, probabil, pe timpul vietii lor nu se va schimba nimic. Pe de alta parte, daca e vorba de romanii nostri, eu ma simt obligat sa ma implic foarte puternic in aceste discutii pentru a avea garantia ca drepturile romanilor de acolo sunt respectate", a afirmat Iohannis, pentru "Calea Europeana".

El a adaugat ca, desigur, nu este singurul sef de stat sau de guvern din cadrul UE 27 care se implica pentru cetatenii sai.

"Abordari similare putem sa gasim, de exemplu, la polonezi, care au un numar mai mare de concetateni, si la multi altii. Eu cred ca, in final, vom avea solutii bune pe acest capitol si pot sa plec de la premisa ca romanii care traiesc si muncesc in Marea Britanie nu au de ce se teme.

Iohannis a subliniat, totodata, ca negocierile cu Marea Britanie se vor purta in format de echipa si nu la nivel de bilateral.

"Noi am discutat de la inceput cateva principii si a fost evident pentru toata lumea ca exista acest, hai sa-i zicem, pericol al negocierilor bilaterale in detrimentul negocierilor de tip echipa. Si trebuie sa spun ca niciun stat membru nu a fost de parere ca trebuie sa dam prioritate negocierilor bilaterale. Toata lumea a inteles foarte repede de ce este absolut necesar si singura cale fezabila sa stabilim o echipa de negociere care reprezinta UE 27, sa avem un cadru de negociere agreat in Consiliul European, sa avem acest cadru agreat inclusiv in Parlamentul European si sa pornim negocierile ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro