Klaus Iohannis, mesaj catre conducerea DNA: Traim intr-o tara parazitata de coruptie. Voi fi aliatul vostru in lupta

Klaus Iohannis, mesaj catre conducerea DNA: Traim intr-o tara parazitata de coruptie. Voi fi aliatul vostru in lupta

E nevoie de curaj si intransigenta, nu cred ca e imposibil, e doar greu si acesta e motivul pentru care cer cetatenilor, societatii, profesionistilor, sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redevenire ca societate si stat. Desi a subliniat ca o analiza cantitativa asupra rezultatelor institutiei este dificil de realizat, Kovesi a subliniat, totusi, ca procentul de condamnari obtinut de catre DNA a fost remarcat inclusiv de catre Banca Mondiala, intr-un raport publicat recent.

acum 108 luni (26 Nov 2014)

Mesajul presedintelui ales al Romaniei, Klaus Iohannis

Salut efortul colectiv al organizatorilor care si-au propus sa masoare functionarea unor institutii-cheie in societate. Anchetele care se succed cu repeziciune infatiseaza o tara parazitata de coruptie. Nu trebuie sa ne ferim de aceste imagini si nici de eticheta. Ele arata cum am ajuns ca societate, unde suntem si cat de urgenta trebuie sa fie schimbarea. Aceasta este Romania anormala de care vrem sa ne ferim si sa construim Romania noastra, a oamenilor normali. E nevoie de curaj si intransigenta, nu cred ca e imposibil, e doar greu si acesta e motivul pentru care cer cetatenilor, societatii, profesionistilor, sa se mobilizeze exemplar intr-un efort de redevenire ca societate si stat. Ne afecteaza traiul de zi cu zi, fiind maladia care stopeaza initiativa, inovatia. Inhiba si intimideaza generind centre de putere si control incompatibile cu democratia.

Vocatia se suprapune cu formatia si, in acest fel, lucrurile pot fi schimbate.Misiunea mea principala este de a ocroti acest demers. Presedintele nu trebuie sa fie doar garantul, ci si cel dintai promotor al statului de drept. Ca presedinte, voi milita ca Justitia si institutiile de control fiscal sa coopereze prin folosirea tuturor mijloacelor aflate la dispozitie. Reiterez pozitia mea de neobstructionare de catre clasa politica de efectuare a anchetelor penale. Va doresc inspiratie si putere de munca.

La randul sau, sefa DNA Laura Codruta Kovesi a sustinut un discurs in care a vorbit despre activitatea si despre realizarile in lupta anticoruptie, si a avertizat cu privire la "tendinta de personificare" a institutiei. Nu suntem obisnuiti cu aceasta abordare si exista tendinta de a personifica foarte mult o institutie. Instrumentele legislative, modul de colaborare cu partenerii institutionali sunt la fel de importante.

Desi a subliniat ca o analiza cantitativa asupra r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro