Klaus Iohannis, la Adevarul Live: Guvernul Ciolos si-a facut treaba. Prima conditie pentru viitorul premier e sa nu fie penal

Adevarul: Se implineste peste cate zile un an de la tragedia de la Colectiv, care a zguduit din temelii societatea. Klaus Iohannis: Cred ca e important sa constatam ca nimeni nu a uitat tragedia de la Colectiv, nimeni nu a incetat sa spere ca lucrurile vor fi mai bune tragand invataminte dupa Colectiv, dar aceasta tragedie este inca o rana adanca pentru Romania. Alegerile locale s-au desfasurat aproape in perfecta ordine, ne pregatim pentru alegerile parlamentare si ma astept sa fie organizate la modul serios, asezat, sa treaca fara evenimente care sa disturbe exprimarea vointei alegatorului. Am spus ca partidele trebuie sa se reformeze, sa scoata penalii din joc, sa promoveze oameni merituosi. Unele partide au inteles aceste asteptari, si chiar daca greu, au incercat sa se schimbe, sa devina partide care sunt acceptabile si pentru noile pretentii. Nu sa venim in ajun de alegeri sa schimbam toata arhitectura taxelor si a impozitelor pentru ca unul crede ca asa da bine la popor. De fiecare data cand se angajeaza agenti de paza, prima conditie e sa nu aiba cazier, adica sa nu fie penal. Pentru Romania, credeti ca este mai bine sa avem un Guvern dominat de un partid sau un Guvern de uniune nationala? Aceasta alegere este a moldovenilor si trebuie sa avem taria sa recunoastem acest lucru si sa-i lasam pe moldoveni sa stabileasca acest lucru. Vrem sa ne integram profund in UE, vrem sa fim in NATO, vrem prosperitate economica, vrem sa ne pastram integru teritoriul national, nu vrem un stat federal.

acum 85 luni (26 Oct 2016)

Adevarul: Se implineste peste cate zile un an de la tragedia de la Colectiv, care a zguduit din temelii societatea. Ce s-a schimbat si ce ati fi vrut sa se schimbe si nu s-a schimbat?

Klaus Iohannis: Cred ca e important sa constatam ca nimeni nu a uitat tragedia de la Colectiv, nimeni nu a incetat sa spere ca lucrurile vor fi mai bune tragand invataminte dupa Colectiv, dar aceasta tragedie este inca o rana adanca pentru Romania. Nici dupa un an de zile nu putem sa spunem ca societatea a trecut peste aceasta tragedie. Inca provoaca multa tristete, multa revolta si multe asteptari de la clasa politica.

Voi participa si eu la unele evenimente comemorative, sper sa o faca si multi alti romani. Din punct de vedere politic, anul care s-a scurs a fost atipic, datorita sentimentului de frustrare. Dupa tragedia de la Colectiv, guvernul a trebuit sa plece, iar atunci am propus o solutie neobisnuita: un guvern tehnocrat, condus de Dacian Ciolos, care si-a facut treaba.

Guvernul Ciolos este un guvern acceptat de politicieni si votat in Parlament, fara insa ca vreun partid sa se identifice cu el. Partidele incearca sa se profileze atacand acest guvern. Am avut un an de stabilitate, de crestere economica chiar semnificativa, un an cu doua randuri de alegeri.

Alegerile locale s-au desfasurat aproape in perfecta ordine, ne pregatim pentru alegerile parlamentare si ma astept sa fie organizate la modul serios, asezat, sa treaca fara evenimente care sa disturbe exprimarea vointei alegatorului. Am spus ca partidele trebuie sa se reformeze, sa scoata penalii din joc, sa promoveze oameni merituosi. Aici lucrurile au cam trenat, trebuie sa recunoastem. Unele partide au inteles aceste asteptari, si chiar daca greu, au incercat sa se schimbe, sa devina partide care sunt acceptabile si pentru noile pretentii. In schimb, am vazut cu totii, din pacate, ca alte partide, chiar daca au inteles acustic aceste astep... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro