Klaus Iohannis, in SUA: "Pentru noi, SUA inseamna garantia ca Romania nu se va intoarce in sfera de influenta estica"

Klaus Iohannis, in SUA:

Suntem constienti ca vecinii din est incearca sa-l descrie ca ofensiv si intelegem ca noi vrem sa ne jucam propriul rol in NATO", a raspuns Iohannis la o intrebare privind nemultumirile Rusiei fata de sistemul de aparare american instalat in Romania, care va fi extins in curand si in Polonia. In articolul semnat de seful sectiei de stiri externe, Martin Ehl, HN scrie ca performanta diplomatica a lui Iohannis are ca baza "parteneriatul extraordinar de strans" construit in ultimii 20 de ani de SUA si Romania.

acum 62 luni (8 Jun 2017)

In contextul in care liderii europeni dau semnale ca se distanteaza de SUA conduse din Donald Trump, presedintele Klaus Iohannis arata pozitionarea clara a Romaniei: pro-America. "Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii este si va fi mereu un pilon al politicii externe si de securitate a Romaniei. Romania ramane un membru UE credincios relatiei trans-atlantice, o pozitie care s-ar putea dovedi si mai importanta acum, dupa ce Marea Britanie a decis sa paraseasca UE", a spus Klaus Iohannis, la o dezbatere organizata de think tank-ul Heritage Foundation, apropiat de actuala administratia de la Washington.

Seful statului a vorbit despre importanta relatiei dintre Romania si SUA privind securitatea Europei de Est. Pentru noi, sprijinul SUA inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si, nu in ultimul rand, garantia ca Romania nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica", a mai spus Iohannis, care a amintit si de scutul antiracheta instalat la Deveselu. Trebuie sa subliniez pentru ca multi politicieni rusi vin cu ideea ca rachetele sunt pregatite de atac. Suntem constienti ca vecinii din est incearca sa-l descrie ca ofensiv si intelegem ca noi vrem sa ne jucam propriul rol in NATO", a raspuns Iohannis la o intrebare privind nemultumirile Rusiei fata de sistemul de aparare american instalat in Romania, care va fi extins in curand si in Polonia.

Urmeaza intalnirea cu Trump

Vineri, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Alba de Donald Trump. Vreau sa il conving ca impreuna sa facem parteneriatul mai solid, mai profund", a spus Iohannis, cu o doua zile inainte de intrevederea cu liderul SUA.

Cehii, "gelosi" pe Iohannis

Un ziar prestigios din Cehia noteaza ca presedintele roman si-a depasit omologii din Cehia si din Polonia in incercarea de a fi primul lider est-european primit de Donald Trump la Casa Alba. "Hospodarske Noviny" (HN) scrie ca intalnirea lui Iohanni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro