Klaus Iohannis: Este necesara o intarire a Flancului Estic al Aliantei cu o prezenta avansata robusta, credibila, de descurajare

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in cadrul conferintei "Romania's Security Leadership in South Eastern Europe", care are loc la Palatul Cotroceni, ca este necesara o intarire a Flancului Estic al Aliantei cu o prezenta avansata robusta, credibila, de descurajare, in mod echilibrat, pe tot acest flanc.Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea aliatilor de a pastra si intari ceea ce s-a castigat deja, la nivel european, din puncti de vedere a apararii colective si a spatiului de securitate, libertate si justitie.

acum 88 luni (3 Jun 2016)

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, in cadrul conferintei "Romania's Security Leadership in South Eastern Europe", care are loc la Palatul Cotroceni, ca este necesara o intarire a Flancului Estic al Aliantei cu o prezenta avansata robusta, credibila, de descurajare, in mod echilibrat, pe tot acest flanc.Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre necesitatea aliatilor de a pastra si intari ceea ce s-a castigat deja, la nivel european, din puncti de vedere a apararii colective si a spatiului de securitate, libertate si justitie. Cu toate acestea, el a atras atentia ca realizarile "trebuie ajustate si adaptate in fata provocarilor politice, economice si de securitate curente", precizand ca Romania este situata in apropierea zonelor "care genereaza cele mai importante provocari de securitate la nivel european: Rusia si gruparea Stat Islamic (SI).

"Este vorba, pe de o parte, de punerea la indoiala, de catre Federatia Rusa, a principiilor si mecanismelor de asigurare a stabilitatii la nivel european, fie in formule de tip hard security, prin folosirea fortei armate cu incalcarea dreptului international, fie prin formule ale razboiului hibrid, inclusiv prin amenintari directe sau propaganda media, cum am vazut recent. Pe de alta parte, este vorba de accentuarea instabilitatii din regiunea Orientului Mijlociu, inclusiv prin aparitia unor noi forme de radicalism si extremism terorist, asa cum este cazul Daesh", a spus presedintele.

Astfel, seful statului a vorbit despre obligatia Romaniei "de a pastra echilibrul strategic intr-o zona de interferenta a unor complexe de securitate regionale, dar si de a contribui la consolidarea procesului de europenizare", asa cum se precizeaza si in noua Strategie Nationala de Aparare, aprobata de Parlamentul Romaniei anul trecut.

"Atat in problematica regiunii Sud-Est Europene si Balcanice, cat si in cea a Regiunii Extinse a Marii Negre, Romania a acumulat o experienta majora, pe care acum o pune la d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro