Klaus Iohannis, dupa inalnirea cu Merkel: Pericolul ruperii UE nu exista. Suntem pregatiti sa nu se deschida o ruta Marii Negre pentru migranti
Intrebat care va fi pozitia Romaniei la Consiliul European de la Bratislava, Iohannis a aratat ca Romania va sustine linia solidaritatii propusad e Angela Merkel si nu pozitia grupului de la Visegrad, care refuza cotele de refugiati. "Inca de la inceputul crizei migratiei, Romania a spus foarte clar si am fost consecventui de atunci ca Romania nu este si nu doreste sa fie parte a problemei, ci parte a solutiei. Reuniunea de la Berlin face parte din seria de contacte pe care Presedintele Romaniei le are cu lideri europeni in cadrul acestui proces de reflectie privind viitorul Uniunii Europene.
Sunt convins ca Uniunea va gasi solutii si pentru aceasta criza cum a gasit si pentru alte crize. Este evident ca soarta romanilor care traiesc si muncesc in Marea Britanie este extrem de importanta pentru noi. Vom avea grija ca romanii care traiesc si muncesc in Marea Britanie sa nu fie defavorizati. Ne vom implica foarte mult si sunt sigur ca se va gasi solutii pentru ca Romania nu este singura. Asa cum avem aproximativ 400.000 de romani, Polonia are 800.000, am convingerea ca, impreuna cu ceilalti, vom gasi metoda de negociere si solutia pentru concetateni de-ai nostri", a spus Klaus Iohannis, intr-un interviu Deutsche Welle, acordat imediat dupa intalnira cu cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Intrebat care va fi pozitia Romaniei la Consiliul European de la Bratislava, Iohannis a aratat ca Romania va sustine linia solidaritatii propusad e Angela Merkel si nu pozitia grupului de la Visegrad, care refuza cotele de refugiati. "Inca de la inceputul crizei migratiei, Romania a spus foarte clar si am fost consecventui de atunci ca Romania nu este si nu doreste sa fie parte a problemei, ci parte a solutiei. Chiar daca la inceput am votat impotriva corelor obligatorii, fiindca nu am considerat ca nu este o solutie, odata ce s-a votat, noi ne-am conformat. Sunt foarte putini cei care au dorit sa fie luati din Grecia sau din Italia si adusi in Romania. Dar am facut acest lucru si este doar o mica parte din contributia Romaniei pentru a solutiona criza migratiei", a mai spus Iohannis. Ne implicam chiar foarte mult fiindca dorim sa contribuim la solutionare, chiar daca Romania, in realitate, nu este nici tara-tinta, nici tara de tranzit pentru migranti", a maii spus Iohannis.
Presedintele a mai aratat ca Romania este pregatita sa faca fata daca Marea Neagra devine o ruta pentru migranti, dar a precizat ca este putin probabil sa se intample acest lucru. "Romania nu face parte din spatiul Schengen si acest lucru este pacat. Dar, pe de alta parte, daca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro