KazMunayGas a dat Romania in judecata. Afla de ce

In Romania, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de profil in funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi trei staţii de imbuteliere GPL, şapte depozite.

acum 94 luni (27 Jul 2016)

Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a demarat acţiunile in justiţie impotriva Romaniei, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, in cadrul unui dosar penal ce vizează modul in care aceasta a fost privatizată, intrerupand astfel planurile societăţii cu privire la vanzarea unui pachet de acţiuni la KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, către o firmă chineză, informează Financial Times, preluată de Agerpres.

Potrivit unei scrisori adresată de avocaţii KazMunayGas Guvernului Romaniei, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o "notificare de dispută privind investiţiile", primul pas intr-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internaţional.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, unde este acţionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia şi pe bunurile mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.

KazMunayGas respinge acuzaţiile formulate de procurorii DIICOT susţinand că a cumpărat rafinăria Petromidia in 2007, la caţiva ani după incheierea privatizării şi, de asemenea, a avut aprobarea autorităţilor romane. Insă, nouă ani mai tarziu, producţia la Kashagan nu demarase, iar KazMunayGas a investit aproximativ patru miliarde de dolari in activele din Romania, care, potrivit tranzacţiei cu CEFC, sunt evaluate la 1,3 miliarde de dolari.

Potrivit termenilor acordului semnat de KazMunayGas şi CEFC, cele două companii au promis că in viitor vor face inve... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro