Justitia oligarhica (II) | OPINIE

Chiar si asa, investigatiile sunt conduse de biroul procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie, CSM fiind forul de judecata in materie disciplinara. Actiunile disciplinare impotriva magistratilor francezi pot fi initiate de ministru, de presedintii curtilor de apel (in cazul judecatorilor) sau de procurorii generali ai curtilor de apel, prin intermediul procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie (in cazul procurorilor).

acum 48 luni (31 Oct 2017)

OPINIE

Inspectia Judiciara poate fi folosita de ministru pentru a pedepsi magistratii neobedienti si pentru a bloca anumite anchete sau procese.

Ministrul Justitiei este la fel de politic ca si presedintele, deoarece guvernul are o anumita culoare politica. Referitor la Inspectia Judiciara, sunt trei state in UE unde este condusa de ministrul Justitiei, adica Italia, Franta si Germania.

Noi am luat cel mai prost exemplu, o lege impusa de Berlusconi in 2005, foarte criticata de magistratii italieni.

Actiunea disciplinara initiata de ministru este trimisa procurorului general, care o comunica ministerului si CSM-ului. Chiar si asa, investigatiile sunt conduse de biroul procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie, CSM fiind forul de judecata in materie disciplinara. Inspectia Judiciara se ocupa de alte probleme, ministrul Justitiei fiind total liber sa numeasca sau sa demita inspectori.

Actiunile disciplinare impotriva magistratilor francezi pot fi initiate de ministru, de presedintii curtilor de apel (in cazul judecatorilor) sau de procurorii generali ai curtilor de apel, prin intermediul procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie (in cazul procurorilor). In Germania exista inspectie la nivelul fiecarei instante, totul fiind supervizat de ministrul de Justitie federal sau de cel de la nivelul landului. Pentru judecatori exista curti speciale disciplinare, in cazul procurorilor sanctiunile fiind aplicate de superiorii ierarhici. Dupa cum se poate vedea, pachetul de legi propus de Ministerul Justitiei nu este expresia unui spirit reformist, ci a unui spirit retrograd si de casta.

Nu trebuie sa uitam marea suparare pe care a produs-o obligatia impusa de fosta ministra Monica Macovei pentru toti cei angajati in sistemul judiciar de a-si declara rudele aflate in acelasi sistem.

Iar daca am analiza legaturile de familie si interese ale unora din CSM si nu numai, cine stie la c... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro