"Justitia" lui Putin musca din nou

Tribunalul militar din Rostov-pe-Don l-a condamnat marti, 25 august, pe cineastul ucrainean Oleg Sentov, militant al Maidanului, la 20 de ani de detentie in regim sever, pentru "terorism". Instanta Tribunalului militar rus din Rostov-pe-Don i-a condamnat pe Oleg Sentov, cineast ucrainean militant pe baricadele Maidanului si critic al anexarii Crimeii, si pe Alexandr Kolcenko la 20 de ani de inchisoare, respectiv 10 ani intr-o inchisoare de inalta securitate, sub acuzatia de "organizare si participare la un grup terorist", in Crimeea, in mai 2014.

acum 89 luni (31 Aug 2015)

Tribunalul militar din Rostov-pe-Don l-a condamnat marti, 25 august, pe cineastul ucrainean Oleg Sentov, militant al Maidanului, la 20 de ani de detentie in regim sever, pentru "terorism".

Instanta Tribunalului militar rus din Rostov-pe-Don i-a condamnat pe Oleg Sentov, cineast ucrainean militant pe baricadele Maidanului si critic al anexarii Crimeii, si pe Alexandr Kolcenko la 20 de ani de inchisoare, respectiv 10 ani intr-o inchisoare de inalta securitate, sub acuzatia de "organizare si participare la un grup terorist", in Crimeea, in mai 2014. Opozant si militant ecologist, Oleg Sentov este cunoscut in Ucraina pentru pozitiile pro-europene si pentru criticile aduse liderului rus, Vladimir Putin, in urma anexarii Crimeii.

Anuntarea verdictului a fost primita de cei doi cu un zambet ironic pe buze si cu intonarea imnului ucrainean.

Justitia rusa i-a acuzat pe cei doi ca au incercat sa incendieze doua sedii de partid si au proiectat dinamitarea statuii lui Stalin din Simferopol. Pentru asta, Tribunalul militar din Rostov-pe-Don, unde au fost judecati cei doi ucraineni, s-a bazat pe "marturia" a doi presupusi complici, deja condamnati la cate 7 ani de inchisoare. Acestia au afirmat ca acuzatii faceau parte din Pravii Sektor, un grup de nationalisti paramilitari ucraineni.

Arestat in mai 2014 la domiciliul sau din Simferopol, unde revenise cand peninsula a fost invadata de fortele ruse, Sentov a fost rapit de FSB si dus in Rusia, unde a fost detinut in Lefortovo, inchisoarea de inalta securitate din Moscova, administrata de serviciile secrete ruse. De altfel, Sentov si Kolcenko nu au fost judecati ca cetateni ucraineni, ci ca cetateni rusi.

Sentov acuza

In sala de judecata, Sentov a pronuntat un adevarat rechizitoriu impotriva regimului lui Putin: "Se face un an de cand ma aflu in minunata voastra tara, de cand privesc televiziunea voastra, propaganda este magnifica. Presupun ca cea mai mare parte a populatiei cred... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro