Jurnalul unui medic psihiatru. Cum decurge o zi obisnuita de lucru intr-un ospiciu

Jurnalul unui medic psihiatru. Cum decurge o zi obisnuita de lucru intr-un ospiciu

Un cunoscut medic psihiatru a postat pe contul sau de Facebook jurnalul unei zile de munca. Dr. Diana Cirjaliu-Meliu este specialist in cadrul sectiei de Psihiatrie de la Palazu Mare, ce apartine de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Stie ca in zilele de sarbatoare nu se fac externari si infirmierele glumesc intre ele ca a venit sa-i faca de 40 de zile. Au fost de fapt 45 de zile de spitalizare, timp in care nu a trecut niciodata pe la mama ei si nu a lasat vreun numar de telefon ca sa poata fi contactat. Incepe o discutie interminabila si ilogica despre formularul de consimtamant la internare, unde tine mortis sa semneze la rubrica ce apartine reprezentantului legal si povesteste pilduitor despre vremea cand era "un pustan de 50 de ani si nu stia de nici unele". Se facea ca nu pricepe ca decontarea de catre Casa de Asigurari, inclusiv a serviciilor spitalicesti acordate bolnavilor psihic, se face numai pentru o persoana asigurata si ca in caz contrar va trebui sa-l externez in cateva zile. A parut ca accepta intr-un final si a plecat nemultumita de celelalte informatii pe care i le-am oferit cu forta, si anume ca intocmirea certificatului de handicap, punerea sub interdictie, instituirea tutelei si institutionalizarea intr-un centru de boli psihice cronice sunt demersuri personale si in niciun caz nu intra in atributiile, drepturile sau posibilitatile noastre, ale sectiei de psihiatrie. De atunci a mai venit de doua ori, refuzand sa-i aduca tigarile pe care el le tot cere ("nu am bani, lasa-te de fumat daca tot esti aici!") si sa-i plateasca asigurarile. La ora 11, Osman ia un scaun din sala de mese si sparge geamul de la oficiul alimentar, in semn de protest. Nu e un centimetru din hainele lui neacoperit de paduchi grasi si miscatori, iar bustul e plin de leziuni de grataj, vechi si noi. De fapt, l-au expulzat si, ca sa nu-l aresteze, pentru ca nu avea acte si consuma droguri, l-au urcat si in avion.

acum 22 luni (5 Jan 2018)

Un cunoscut medic psihiatru a postat pe contul sau de Facebook jurnalul unei zile de munca. Dr. Diana Cirjaliu-Meliu este specialist in cadrul sectiei de Psihiatrie de la Palazu Mare, ce apartine de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Redam "raportul de garda" povestit de medicul Diana Cirjaliu-Meliu (foto in text), intocmai cum l-a postat public:

Raport de garda din 26/27 decembrie 2017

Sectia Psihiatrie

Ora 8

Asistentele ma saluta in fuga, nu stiu incotro sa-si indrepte intai atentia. Cativa deja stau lipiti de usile grele de fier si cer tigari. Ma striga pe nume si se repede in fuga la mine, apucandu-ma strans de brat. Isi da ochii peste cap, sa ma convinga ca are distonie acuta, ca sa-i reduc doza de neuroleptic. Ii spun s-o lase balta si renunta (ideea de a plafona privirea i-a venit abia cand era langa mine). Psihiatrii sunt vinovati ca au dat un nume bolii fiecaruia, asistentele ca le dau pastile, infirmierele - ca le leaga. S-a trezit la 4 dimineata si de atunci trage de usi, injura si blesteama. E in sectie deja de o saptamana si are prescrise numai doua jumatati de pastila pe zi. Ce, nu e medic de garda sa-i suplimenteze la nevoie? Nevoia este de 6 fiole si 6 tablete si asta se intampla zilnic. A avut vreo 30 de internari in ultimii opt ani, de cand e bolnava. Pleaca din spital, perfect remisa in vreo doua luni, nu ia absolut niciun tratament acasa, face fenomene de rebound si se decompenseaza in maxim doua luni, mai psihotica si mai agitata ca inainte. Are un iubit care a rapit-o din spital de mai multe ori, un mare psihopat care venea noaptea beat, in uniforma de serviciu, ca sa impresioneze portarul si sa poata intra. Acum 6 luni a inceput si el sa se interneze, pentru probleme legate de alcool si nu au cerut niciodata sa se vada in timpul spitalizarii. Si-au ingropat sotii si le-a venit randul sa fie ingropate intr-o sect... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro