Jurnalul de razboi al Reginei Maria: ultimele luni din Marele Razboi

Jurnalul de razboi al Reginei Maria: ultimele luni din Marele Razboi

> Traducerea din engleza in romana, impecabila, de altfel, a fost asigurata pe mai departe de Anca Barbulescu, iar editia, cu multe, pertinente si necesare note de subsol a fost ingrijita de profesorul Lucian Boia. Fara doar si poate, Regina i-a inteles rosturile, dar nu s-a putut niciodata impaca cu ea, tot la fel cum nu a putut admite lasitatea si cedarile excesive ale unor barbati pretins de stat, ale unor inalti ofiteri precum Marghiloman, rozaliu, zambitor amintind de un fluture, intr-o continua admiratie fata de germani sau Averescu, slab, defectiv de caracter, fara a fi crutat de vorbe grele nici generalul Eremia Grigorescu.

acum 56 luni (1 Dec 2015)

>

Traducerea din engleza in romana, impecabila, de altfel, a fost asigurata pe mai departe de Anca Barbulescu, iar editia, cu multe, pertinente si necesare note de subsol a fost ingrijita de profesorul Lucian Boia. O perioada oarecum atipica fiindca mai abitir decat inainte unor zile lipsite de evenimente notabile, consemnate ca atare, riguros si constiincios, cu un firesc grad zero al scriiturii, li se opun altele in care surprizele se invalmasesc. Fara doar si poate, Regina i-a inteles rosturile, dar nu s-a putut niciodata impaca cu ea, tot la fel cum nu a putut admite lasitatea si cedarile excesive ale unor barbati pretins de stat, ale unor inalti ofiteri precum Marghiloman, rozaliu, zambitor amintind de un fluture, intr-o continua admiratie fata de germani sau Averescu, slab, defectiv de caracter, fara a fi crutat de vorbe grele nici generalul Eremia Grigorescu. De dispretul Reginei, un dispret mult mai visceral si mai profund decat cel de care au avut parte liberalii si seful lor, Bratianu, niciodata pe gustul Suveranei, au parte si membrii guvernului din cale afara de dornici sa ii faca pe placul ocupantului german. Aceste insatisfactii legate de felul de a fi al Regelui apareau, ne amintim bine, si in primul volum al Jurnalului. De data aceasta ne intampina resemnarea izvorata din realitatea ca nu prea poti schimba un om ajuns la 53 de ani.

Mult mai ingaduitoare fata de scaderile si lipsurile caracteriale ce au stat la baza faimoasei dezertari explicata prin ratiuni de amor si excesiv dispusa sa ii supraevalueze calitatile, se arata Regina Maria fata de fiul ei, viitorul Rege Carol al II lea. "Carol- noteaza Regina la 6/19 august 1918- e extraordinar de precis si sistematic, nu sovaie deloc, organizeaza lucrurile cum vrea si cum crede mai bine, cu un aer oarecum impresionant si putin pompos, lucru care ma deranjeaza putin ca mama, dar pe care il apreciez, fiindca mi-am trait toata viata cu un om care n-a stiut niciodata prea bine cum sa-s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro