Jurnalistii britanici recidiveaza. Romanii, jigniti grav si fara noima intr-un documentar Channel 4

Jurnalistii britanici recidiveaza. Romanii, jigniti grav si fara noima intr-un documentar Channel 4

La mai bine de un an de la isteria privind hoardele de romani care urmau sa invadeze Marea Britanie, presa din Regatul Unit reia subiectul, desi ultimul an nu a adus valul de imigranti propavaduit de presa si UKIP, partidul de extrema dreapta catalogat drept rasist si homofob, dar care se afla acum pe primul loc in preferintele britanicilor. Sau sa-i talharesti pe localnicii orbi, sa le furi locurile de munca si din buzunare, sa abuzezi de ospitalitatea lor si sa le seci sistemul de ajutoare sociale, cel mai probabil sa le furi femeile, de asemenea (odata ce ti-ai reparat dintii de rahat pe gratis, datorita sistemului de sanatate din Marea Britanie). Si, pentru ca aceste glume ies din gura unui narator roman, care-si declara de la primele cuvinte mandria de a fi tigan, jurnalistii scapa de inconfortabilele acuzatii de rasism. N-are loc de munca, dar vine, nu vorbeste deloc engleza, are dantura foarte stricata - un principal punct in dezbatere l-au reprezentat cei care-si repara dintii gratuit, profitand de sistemul britanic de sanatate - si are de gand sa-si aduca toate familia cat mai repede langa el, in Marea Britanie.

acum 88 luni (19 Feb 2015)

La mai bine de un an de la isteria privind hoardele de romani care urmau sa invadeze Marea Britanie, presa din Regatul Unit reia subiectul, desi ultimul an nu a adus valul de imigranti propavaduit de presa si UKIP, partidul de extrema dreapta catalogat drept rasist si homofob, dar care se afla acum pe primul loc in preferintele britanicilor. Channel 4 a difuzat marti primul episod din documentarul "Vin romanii", la care o echipa de jurnalisti a inceput sa lucreze de anul trecut pe vremea asta. Este primul proiect jurnalistic britanic care si-a propus sa trateze subiectul din perspectiva imigrantilor, motiv pentru care documentarul a primit recenzii foarte bune din partea jurnalistilor angajati la organizatii media puternice precum "The Guardian", "The Independent" sau "Metro".

Insa, desi isi propune sa oglindeasca "viata reala a imigrantilor romani din Marea Britanie", primul episod cuprinde doar povestile unor romani care incalca legile Regatului Unit, care au plecat spre Anglia convinsi ca-si vor gasi de munca desi engleza lor se limiteaza la OK si, pentru cazurile cand conversatia se lungeste, "very OK". Cazul lui Sandu si al fiului sau, Florin, care nu inteleg nici macar cand cineva le ofera un loc de munca, nu mai necesita alte explicatii. Cei doi barbati, unul de 50 de ani, celalalt pe la 30, au plecat din ghettoul din Baia Mare, unde traiau cate 10 intr-o camera minuscula, fara utilitati, cu microbuzul direct la Liverpool.

Dupa ce a urmarit documentarul realizat de Channel 4, un jurnalist de la "The Guardian" isi incepe recenzia cu o scena dintr-o astfel de incapere sinistra, in care Sandu l-a asezat in genunchi, la colt, pe unul dintre cei noua copii pe care-i are. Acum, ca sa fim cinstiti, nu prea ai mare lucru de facut in anusul urban cunoscut ca Baia Mare in afara de a te bate sau de a arunca cu pietre. Ei, cel putin pana cand esti destul de mare pentru a incepe sa inhalezi serios aurolac si sa-ti dizolvi neuronii si viitorul in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro