Jurnalismul nu moare, se transforma

"Afacerile de media au fost lovite, in continuare, de scaderea vanzarilor si audientelor, de problemele legate de distributie, de publicitatea din bani publici alocata discretionar si, mai nou, de interpretarile diferite ale legislatiei romanesti in domeniul fiscalitatii si al dreptului muncii. In schimb, premierul Victor Ponta a declarat la B1 ca Guvernul cauta un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de stiri, precum posturi de televiziune si radio, in functie de proportia numarului de stiri in grila de program, nu si a presei scrise, deoarece aceasta suporta costuri mai mici in online.

acum 69 luni (3 May 2015)

In ciuda declaratiilor optimiste ale politicienilor la adresa presei, situatia care reiese din studiile mai ample realizate de mai multe ONG-uri din zona media nu este deloc una imbucuratoare. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, vor fi publicate doua rapoarte referitoare la practicile lipsite de etica profesionala regasite in mass-media.

Centrul de Jurnalism Independent si Activewatch vor face publice, in aceste zile, doua rapoarte referitoare la situatia presei din Romania. "In pregatirea acestei analize, in perioada octombrie 2014- aprilie 2015, am realizat peste o suta de interviuri cu manageri, editori, jurnalisti din presa locala si centrala. Raportul va prezenta o radiografie a problemelor mass-media, asa cum se vad ele la firul ierbii", a explicat pentru RL Cristina Lupu, director de programe CJI.

"Afacerile de media au fost lovite, in continuare, de scaderea vanzarilor si audientelor, de problemele legate de distributie, de publicitatea din bani publici alocata discretionar si, mai nou, de interpretarile diferite ale legislatiei romanesti in domeniul fiscalitatii si al dreptului muncii. Zonele in care meseria se practica corect, cat mai aproape de standardele profesionale - par a fi, insa, exceptiile care se pierd in multimea celorlalte. Dar ele exista si sunt zona de optimism, daca putem sa vorbim despre asa ceva. Exista afaceri de media care se incapataneaza sa reziste, desi piata este in cadere libera. Electoratul pare sa se fi indreptat masiv spre surse alternative de informare, cum ar fi mediile online, fie ele de tip mainstream sau alternativ, fie catre social media. Presa traditionala a fost si este puternic folosita de patroni pentru diverse interese de natura politica, economica sau pentru a pune presiune pe justitie.

Ce ureaza politicienii presei

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondiala a Libertatii Presei. Initiativa a venit de la Conferinta Generala UNESCO, ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro