Jurnalism cu piedica trasa | OPINIE

Daca businessman-ul nu-si incepe tranzactiile pe bursa fara a lectura presa de specialitate, nici postasul din lumea buna nu poate savura in liniste cu colegii cafeaua de dimineata daca nu poate comenta ce fel de energizante consuma Ronaldo sau prin ce cluburi de fite a mai petrecut printul Williams. Recent, Alexandru Patrascu, un ziarist de opera, mult respectat de cititorii genului, nu numai din tara, ci si de cei ai "Opera Magazine", cea mai prestigioasa publicatie de profil din lume, a pierdut la prima instanta un proces cu dirijorul Tiberiu Soare si soprana Irina Iordachescu, pentru ca nu a sters comentariile de pe pagina sa de Facebook.

acum 84 luni (28 Jun 2017)

Mereu trebuie sa fii pregatit, armat, cu piedica trasa, copilul din gradina cu flori are grenada, lirismul e dusmanul nostru, ne adoarme, opiumul de care se foloseste dusmanul, sa fim vigilenti. In numele lui tata Bradbury si Fahrenheit 451 si mai lasa-ne!", imi scria de dimineata Marcel Chirniciuc, un povestitor de nepovesti, asa cum se recomanda. Contempla de la distanta prezentul.

Presa de azi este acuzata ca e partizana. Oamenii vor adevarul, dar nu stiu ca marfa de calitate se plateste.

Tirajele tuturor ziarelor din Romania zilelor noastre nu insumeaza la un loc nici a zecea parte a numarului de exemplare vandute de "Romania libera" in anii 1990. Pentru aspirantii la aceasta profesie, cifra de un milion pare uluitoare. Regele Mihai 1 din 1992, randuit tot de ziarul care a implinit 140 de ani de la aparitie.

Presa de azi nu mai e presa de altadata. Suporterul calificat al unui ziar, care se regaseste pe sine in articolele din ziar, oare de ce nu merge in fiecare dimineata la chiosc sa-si cumpere ziarul si prefera newsfeed-ul de pe telefonul mobil, cu informatia gratis?

Mama mea avea o vorba, mostenita de la vecinii ei evrei: "Sunt prea saraca sa-mi cumpar lucruri ieftine". Cand dai 2 lei, cat 3 tigari, nu poti sa obtii rapoarte care sa-ti usureze jobul sau angajamentul de zi cu zi.

Orice manager din lume are "Financial Times" pe masa, asa cum fiecare gradinar vine la udat de flori cu "The Sun". Nu orice informatie bruta, ci una filtrata, analizata de condeiele pe care el le urmareste. Daca businessman-ul nu-si incepe tranzactiile pe bursa fara a lectura presa de specialitate, nici postasul din lumea buna nu poate savura in liniste cu colegii cafeaua de dimineata daca nu poate comenta ce fel de energizante consuma Ronaldo sau prin ce cluburi de fite a mai petrecut printul Williams. Dar in Occident un ziar de calitate costa.

Multi se vaita de calitatea oamenilor politici din Romania, uitand ca si ei sunt... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro