Jurnal de vacanta. Gura Portitei, paradisul dintre mare si Delta. Plaja de pe care poti aduna scoici cu lopata

Soferul barcii ne povesteste ca ascunsa de palcurile de copaci este fosta casa de vacanta a lui Nicolae Ceausescu, care pana nu demult era deschisa publicului, insa ea a fost preluata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Faci cativa pasi si ti se taie rasuflarea: ce mai frumoasa plaja pe care ai vazut-o vreodata: nisip fin, de culoarea aurului, care este spalat de o apa curata, cu reflexii de curcubeu. Poarta de intrare in Rai Jurilovca, localitate situata la o distanta de 85 de kilometri de Constanta si la 301 kilometri de Bucuresti, a fost cea mai mare asezare de pescari. Oamenii de pe aceste locuri iubite de Dumnezeu sunt urmasii rusilor lipoveni exilati de prin partile Donului si Nistrului la inceputul secolului al XIX-lea, care au refuzat sa se supuna regulilor canonice ale tarului Petru cel Mare de modernizare a Bisericii Ortodoxe ruse si de schimbare a calendarului de rit vechi, care este cu 13 zile dupa cel folosit de noi. Toate lumanarile care se aprind la slujbe sunt facute manual in micul atelier din curtea bisericii, din ceara de cea mai buna calitate cumparata de la crescatorii de albine din tara. Drum initiatic spre izvoarele poporului roman, prin sudul Dobrogei Dobrogea in lung si-n lat, pe bicicleta: cele mai frumoase trasee de parcurs pe doua roti printr-o Romanie in miniatura cu accent de Balcani Jurnal de Vacanta.

acum 69 luni (13 Sep 2014)

Drumul spre Gura Portitei trece prin Jurilovca, cea mai mare asezare de pescari din tara noastra. Din miniportul turistic inaugurat anul trecut, care dispune de 70 de locuri de acostare, poti lua vaporasul, o rapida sau o ambarcatiune mai lenta. O calatorie de la Jurilovca la Gura Portitei, zona care face parte din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu rapida, se face intr-un sfert de ora, iar cu o ambarcatiune mai lenta faci si o ora. Transportul costa, in medie, 25 de lei de persoana. Leganat de valuri, vezi in jurul tau pasari ce isi iau zborul din cuib prin fata ta, iar din loc in loc palcuri de vegetatie sparg monotonia. Soferul barcii ne povesteste ca ascunsa de palcurile de copaci este fosta casa de vacanta a lui Nicolae Ceausescu, care pana nu demult era deschisa publicului, insa ea a fost preluata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Apa si curcubeu

Cand te apropii de mica limba de pamant, zaresti case zugravite cu alb si albastru, sufletul deltei. La cheu, te asteapta o veche lotca pescareaca ce a devenit acum un ghiveci imens de flori.

Faci cativa pasi si ti se taie rasuflarea: ce mai frumoasa plaja pe care ai vazut-o vreodata: nisip fin, de culoarea aurului, care este spalat de o apa curata, cu reflexii de curcubeu. Din loc in loc, cate un umbrar de stuf, sub care poti sa te adapostesti de arsita verii.

Plaja in lungime de patru kilometri este impartita in mai multe sectoare: publica si strict protejata. Cea mai mare parte a fasiei de nisip este interzisa turistilor. Ea este despartita de restul zonei de un gard. Doar o intindere mare de nisip si gramezi imense de scoici, ce se pot culege cu galeata. Speriati de orice om care le incalca intimitatea, pescarusii isi iau zborul si se refugiaza pe apa in culori de clestar.

In stanga, sunt cateva ochiuri de apa pe marginea carora a crescut vegetatie bruna, locuri bune de cuibari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro