Jurnal de observator electoral: operatiunea "agentul de partid deghizat in expert electoral"

Jurnal de observator electoral: operatiunea

Toate intamplarile pe care vi le voi prezenta incepand cu acest text sunt reale si majoritatea sunt desprinse din campania de observare a alegerilor desfasurata de Centrul pentru Studiul Democratiei in judetele Cluj, Bihor, Mures si Bistrita-Nasaud, preponderent in mediul rural si urban mic (retineti acest urban mic, acolo se intampla multe in materie de recrutare si instruire a expertilor electorali). Cred ca AEP e o entitate de buna credinta, insa ideile pe care le-a promovat in lege si pe care incearca sa le puna in practica sunt pervertite de partide si ma tem ca AEP nu are parghiile necesare pentru a depista si a elimina astfel de persoane.

acum 93 luni (9 Jun 2016)

>

Alegerile locale din 5 iunie au fost prima intruchipare a efectelor modificarilor legislative de anul trecut. Ne amintim de anul 2015 si blatul pe linie dintre PNL si PSD pentru a "antireforma" legile electorale, legea partidelor sau legea finantarii. Si, daca l-am gasi, oare cat de des ar fi nevoie sa il folosim cu privire la ultimii 26 de ani? Registrul electronic, draga peste 50% din populatie care nu ai mers in sectia de vot, este un instrument care previne votul multiplu. El este manuit in sectii de "operatorul cu tableta", cel care ia primul buletinul alegatorului si introduce CNP-ul in baza de date pentru a vedea daca persoana respectiva a mai votat inainte in ziua respectiva sau nu. Nu fiti prapastiosi, daca va asteptati ca cada curentul cand e sectia mai aglomerata, sa pice netul sau sa se viruseze tableta din cauza ca operatorul a intrat de plictiseala pe site-uri cu filme piratate, ei bine aflati ca nu a fost asa. Asta nu inseamna ca nu au fost tentative de vot multiplu si turism electoral.

Corpul expertilor electorali este constituit de Autoritatea Electorala Permanenta, sunt convins, cu buna credinta. Sunt oameni care se inscriu, sunt instruiti, dau un examen si apoi sunt la dispozitia AEP pentru a fi presedinti de sectii sau loctiitori oricand sunt alegeri. In sfarsit, am scapat prin lege de elementul cu care romanii asociau in primul rand ideea de campanie electorale: micii, sarmalele si sacosele. Am scapat chiar si de afisele sau bannerele electorale in exces, chiar daca la precampanie nu s-a gandit nimeni.

Iar acum, sa vedeti cum sunt pervertite niste idei in esenta bune, mai ales cand le asociem cu altele de-a dreptul proaste (votul intr-un tur, lipsa reprezentantilor independentilor, imposibilitatea de a observa numararea voturilor la birourile de circumscriptie etc).

Toate intamplarile pe care vi le voi prezenta incepand cu acest text sunt reale si majoritatea sunt desprinse din campania de observare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro