Juriul european a decis: Timisoara este Capitala Europeana a Culturii in 2021

Juriul european a decis: Timisoara este Capitala Europeana a Culturii in 2021

Capitala Culturala Europeeana este un angajament puternic de dialog intercultural, de politici antidiscriminare si de includere, a spus Steve Green, presedintele juriului de experti Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor. Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, o Filarmonica si o Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati. Cele mai insemnate evenimente din cadrul "Sibiu 2007" au fost: Adunarea Ecumenica Europeana, deschisa de presedintele Traian Basescu, concertele sustinute de Opera de Stat din Viena si Scala din Milano, Festivalul International de Teatru "Radu Stanca" -- de pilda, spectacolul "Faust" , montat de Silviu Purcarete intr-o hala special amenajata, a costat in jur de 300.000 de euro --, Festivalul de rock "Artmania", dar si "Sibiu.

acum 48 luni (16 Sep 2016)

La conferinta, alaturi de Corina Suteu au participat Steve Green, presedintele juriului de experti si reprezentantii Comisiei Europene.

In prezidiu s-au aflat Steve Green - presedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak - seful departamentului de Cultura din cadrul Comisiei Europene si Corina Suteu - Ministrul Culturii din Romania.

"Programele celor patru orase candidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 au fost inovative, competitia fiind una tensionata", a declarat Karel Bartak.

"Este un titlu care ramane pe viata, nu doar pentru un an", a declarat Steve Green, inainte de a anunta numele orasului castigator.

Oficialii europeni au felicitat toate cele patru orase candidate, conceptul comun al dosarelor fiind dorinta de a crea o punte intre culturile europene.

Orasul desemnat castigator, Timisoara, va primi din partea UE si un premiu de 1,5 milioane de euro. Capitala Culturala Europeeana este un angajament puternic de dialog intercultural, de politici antidiscriminare si de includere, a spus Steve Green, presedintele juriului de experti

Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor.

Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, o Filarmonica si o Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati.

Timisoara, capitala Banatului istoric, are o populatie de 1,7 milioane de locuitori. "TM2921 ne-a oferit sansa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro