Juristii PSD mai intind o capcana propriului partid

> Inteleg ca s-a pornit o campanie de traseism catre PSD, astfel incat dupa intrunirea noului Parlament, sa rezulte ca PSD detine majoritatea absoluta in ambele Camere, caz in care presdintele Iohannis ar trebui sa aiba consultari pentru desemnarea premierului doar cu PSD, nu si cu celelalte partide.

acum 68 luni (16 Dec 2016)

>

Inteleg ca s-a pornit o campanie de traseism catre PSD, astfel incat dupa intrunirea noului Parlament, sa rezulte ca PSD detine majoritatea absoluta in ambele Camere, caz in care presdintele Iohannis ar trebui sa aiba consultari pentru desemnarea premierului doar cu PSD, nu si cu celelalte partide.

Numai ca la presedintele Iohannis vor merge nu doar reprezentantii partidelor, ci si procesele verbale de la BEC cu rezultatul alegerilor, care arata ca PSD nu a intrunit majoritatea absoluta in niciuna dintre Camere, deci nu poate revendica dreptul exclusiv de a propune primul ministru.

Asa s-a blocat atunci, in 2005, debarcarea de la sefia Senatului si a Camerei Deputatilor a lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. In 2004, PSD si satelitii sai castigasera alegerile parlamentare si, pana la turul al doilea al prezidentialelor, se formase Parlamentul pe majoritate PSD.

Cand s-a trecut insa la formarea Guvernului, Basescu deja castigase presedintia, acesta a negociat "solutia imorala" (transferul Partidului Umanist in majoritatea condusa de Alianta DA) si, in baza noii majoritati formate, l-a desemnat premier pe Tariceanu.

In 2005, aceasta majoritate a dorit sa-si adjudece si sefia Camerelor, a votat debarcarea lui Nastase si Vacaroiu, dar Curtea Constitutionala a zis ca schimbarea nu e in regula: cei doi ocupau functiile in virtutea unei majoritati rezultate din urne, nu din tranferurile conjuncturale din Parlament, deci schimbarea lor e neconstitutionala. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro