Juncker, la Roma: UE va aniversa 100 de ani. Ce contine declaratia finala

Juncker, la Roma: UE va aniversa 100 de ani. Ce contine declaratia finala

"Uniunea dupa Roma trebuie sa fie, mai mult decat inainte, o Uniune a acelorasi principii, o Uniune cu o suveranitate externa, o Uniune de unitate politica", a pledat Tusk in fata celor 27 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii. Intampinati de premierul italian Paolo Gentiloni, sefii de stat si de guvern ai Celor 27 au traversat fiecare marea Piata a Capitoliului, proiectata de Michelangelo, inainte de a se intalni in Sala degli Orazi e Curiazi de la Palazzo dei Conservatori. Donald Tusk sustine un discurs in fata liderilor europeni reuniti la Roma FOTO EPA Declaratia de la Roma, un compromis pentru a salva unitatea Intr-o declaratie solemna, Cei 27 urmeaza sa afirme sambata ca "Uniunea este una si indivizibila", ca raspuns explicit la votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, potrivit proiectului de document final obtinut de AFP.

acum 27 luni (25 Mar 2017)

La randul sau, presedintele Consiliului European Donald Tusk le-a cerut Celor 27 din UE "sa dea dovada astazi ca ei sunt liderii Europei".

"Uniunea dupa Roma trebuie sa fie, mai mult decat inainte, o Uniune a acelorasi principii, o Uniune cu o suveranitate externa, o Uniune de unitate politica", a pledat Tusk in fata celor 27 de sefi de stat si de guvern ai Uniunii.

Liderii Celor 27 si ai institutiilor de la Bruxelles s-au reintalnit astazi la Roma pentru a reinnoi "juramintele de nunta" luate in urma cu 60 de ani in Orasul Etern, in ciuda divortului unui partener nemultumit, Marea Britanie, transmite AFP.

Intampinati de premierul italian Paolo Gentiloni, sefii de stat si de guvern ai Celor 27 au traversat fiecare marea Piata a Capitoliului, proiectata de Michelangelo, inainte de a se intalni in Sala degli Orazi e Curiazi de la Palazzo dei Conservatori.

Reuniunea are loc in lipsa premierului britanic Theresa May, care a decis sa lanseze, miercurea viitoare, procedura complexa de separare a tarii sale de blocul european.

In urma cu 60 de ani, Germania, Franta, Italia si tarile Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) s-au angajat "sa stabileasca bazele unei uniuni tot mai stranse intre popoarele europene", dand nastere Comunitatii Economice Europene (CEE).

Donald Tusk sustine un discurs in fata liderilor europeni reuniti la Roma FOTO EPA Declaratia de la Roma, un compromis pentru a salva unitatea

Intr-o declaratie solemna, Cei 27 urmeaza sa afirme sambata ca "Uniunea este una si indivizibila", ca raspuns explicit la votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, potrivit proiectului de document final obtinut de AFP. Grecia si Polonia s-au luptat in ultimele zile pentru a modifica documentul in favoarea lor, prima fiind nemultumita de capitolul social, iar a doua de ideea Europei cu "mai multe viteze".

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro