Juncker, confruntat cu "rebelii" Europei

Jean-Claude Juncker s-a declarat "impresionat de numarul de fragilitati" si de "rupturile" care au aparut in sanul Uniunii Europene in cursul anului 2015, care va ramane cea a unei "policrize negestionate" - Ucraina, Grecia, refugiatii, terorismul. Vineri, seful Comisiei a abandonat tonul diplomatiei si a adresat cuvinte dure premierului Renzi, pierzandu-si rabdarea din cauza numeroaselor neintelegeri dintre Roma si Bruxelles din cauza absentei unui interlocutor italian, iar surse europene au observat ca problemele de comunicatie ar putea deveni probleme politice.Juncker nu a facut decat sa raspunda unei serii de nemultumiri acumulate de Matteo Renzi contra UE de cateva saptamani.

acum 102 luni (20 Jan 2016)

Jean-Claude Juncker s-a declarat "impresionat de numarul de fragilitati" si de "rupturile" care au aparut in sanul Uniunii Europene in cursul anului 2015, care va ramane cea a unei "policrize negestionate" - Ucraina, Grecia, refugiatii, terorismul. Un diagnostic sumbru care spune multe despre amploarea crizei ce ameninta "distrugerea unui edificiu care a fost construit cu pretul multor dureri si in mijlocul sperantelor", dupa cum aprecia generalul De Gaulle in noiembrie 1967 pentru a refuza aderarea Marii Britanii.

Presedintele Comisiei Europene considera ca responsabilii acestor dezordini care ameninta UE nu trebuie cautati prea departe, este vorba despre guvernele statelor membre care, putin cate putin si indiferent daca sunt de dreapta sau de stanga, se lasa cucerite de populism si de nationalism.

UE nu este o federatie si este condusa unitar doar in doua domenii foarte precise in care statele nu isi pot baga nasul - politica concurentei si mai ales politica monetara. Guvernele, dornice sa-si apere interesele nationale pe termen scurt, nu au actionat doar pentru ca Frankfurt avea mijloacele de a le forta. Incapacitatea liderilor nationali de a privi dincolo de frontierele lor nationale nu poate avea decat consecinte dezastruoase. De asemenea, refuzul solidaritatii in criza refugiatilor, risca sa duca la implozia bugetului european si atunci, in aceste conditii, de ce sa continue Bruxelles-ul sa plateasca Poloniei sau Ungariei 4% din PIB-ul lor in fiecare an?

Acumulare de nemultumiri

Media europeana citeaza faptul ca Juncker este iritat de atitudinea premierului italian, Matteo Renzi, care acuza Comisia Europeana de toate dificultatile sale. Vineri, seful Comisiei a abandonat tonul diplomatiei si a adresat cuvinte dure premierului Renzi, pierzandu-si rabdarea din cauza numeroaselor neintelegeri dintre Roma si Bruxelles din cauza absentei unui interlocutor italian, iar surse europene au observat ca problemele de comunicatie ar p... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro