Judecatorul Zegrean ingroapa alegerile in doua tururi

Judecatorul Zegrean ingroapa alegerile in doua tururi

Constitutia noastra, la fel, spune ca alegerile trebuie sa fie libere, periodice si corecte si Constitutia cand vorbeste despre alegeri spune «conform legii », trimite la lege, deci legiuitorul este cel care stabileste sistemul electoral cu un tur, cu doua tururi", a explicat presedintele CCR, la Digi24.

acum 61 luni (9 May 2016)

Presedintele Curtii Constitutionale insista pe ideea ca modul in care este organizat procesul electoral este atributul Parlamentului.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a lasat sa se inteleaga, intr- o emisiune la Digi 24 TV, ca alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate intr-un singur tur de scrutin, pentru ca asa prevede legea actuala votata in Parlament si Constitutia Romaniei garanteaza doar alegeri "libere, periodice si corecte", numarul tururilor de scrutin fiind alegerea politicienilor.

Judecatorii constitutionali discuta, in aceasta saptamana, o a doua contestatie a jurnalistului Liviu Avram referitoare la alegerea primarilor intr-un singur tur.

"Fiecare stat e liber sa-si aleaga sistemul electoral"

"Suntem in ton cu Comisia de la Venetia care a spus ca fiecare stat e liber sa-si aleaga sistemul electoral. Constitutia noastra, la fel, spune ca alegerile trebuie sa fie libere, periodice si corecte si Constitutia cand vorbeste despre alegeri spune «conform legii », trimite la lege, deci legiuitorul este cel care stabileste sistemul electoral cu un tur, cu doua tururi", a explicat presedintele CCR, la Digi24. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro