Judecatorii CCR decid cate tururi de scrutin vor fi in iunie

UPDATE Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, in şedinţa CCR, pentru alegerea primarilor in două tururi de scrutin, afirmand că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate nu ar insemna o schimbare a jurisprundenţei Curţii, in timp ce procurorul a cerut respingerea excepţiei ca fiind neintemeiată. De altfel şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se incalcă legile, nu se incalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează existenţa unor semnături.

acum 94 luni (11 May 2016)

UPDATE Jurnalistul Liviu Avram a pledat, miercuri, in şedinţa CCR, pentru alegerea primarilor in două tururi de scrutin, afirmand că admiterea excepţiei de neconstituţionalitate nu ar insemna o schimbare a jurisprundenţei Curţii, in timp ce procurorul a cerut respingerea excepţiei ca fiind neintemeiată.

"Aşa cum este legea acum aceasta permite alegerea primarului in două tururi atata doar că al doilea tur nu se organizează decat in caz de balotaj, la două săptămani de la primul tur. Ceea ce contest eu de fapt şi sper că asta se inţelege din documentaţie este majoritatea cu care se alege primarul, in speţă majoritatea relativă care determină apoi aproape automat şi numărul de tururi. Şi ceea ce vă cer să decideţi este in ce măsură primarul astfel ales este organ reprezentativ, in sensul cerut de articolul 2 din Constituţie, cată vreme dacă nu obţine măcar 50% plus unu din voturile exprimate, majoritatea se află de fapt in partea cealaltă la cei care nu l-au votat", a declarat jurnalistul Liviu Avram, făcand trimitere la art.101 alin.(2) și (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale. Judecătorii CCR discută de la ora 09.00 a doua sesizare ridicată de jurnalistul Liviu Avram pe Legea alegerilor locale.

CCR trebuie să decidă dacă este constituţional ca primarul să fie ales cu mai puţin de 50% plus unu din voturi. Dacă CCR va aprecia că e neconstituţional, Guvernul va trebui să modifice legea astfel incat primarii să fie aleşi in două tururi de scrutin.

Citește și: Legea alegerilor locale, in atenția CCR

In urmă cu o săptămană, magistrații CCR au respins contestația formulată de jurnalistul Liviu Avram privind alegerile locale intr-un singur tur.

Citește și: UPDATE: CCR a respins contestația formulată de jurnalistul Liviu Avram privind alegerile locale intr-un singur tur

Preşedintele CCR, Augustin Zeg... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro