Judecatoria Sector 1: Faptele din dosarul "Casa din Mihaileanu", in care este vizat Basescu, NU s-au prescris. S-a inceput urmarirea penala IN REM

Citește și: Băsescu: Mă aştept la 60 - 80 de dosare deschise pe numele meu Miercuri seară, Băsescu a declarat, B1 TV, că se aşteaptă ca pe numele său să fie deschise 60-80 de dosare penale, susţinand că atunci cand şi-a terminat mandatul de primar impotriva sa erau depuse 700 de plangeri de către chiriaşi ai unor imobile naţionalizate şi de către "mici afacerişti" cărora Primăria Capitalei, pe care a condus-o in perioada 2000-2004, le-a demolat chioşcurile.

acum 108 luni (22 May 2015)

In acest dosar, fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi acuzat de abuz in serviciu, uz de fals şi fals in declaraţii, potrivit sesizării admise de către instanță.

Deocamdată, procurorii NU au inceput urmărirea penală față de Traian Băasescu deoarece NU a fost citat la Parchet in acest dosar, iar urmărirea penală față de persoană nu se poate face inainte de inștiințarea acesteia.

Parchetul de pe langă Inalta Curte de Casație și Justiție a dispus redeschiderea dosarului in care Traian Băsescu ar putea fi urmărit penal pentru de abuz in serviciu, uz de fals şi fals in declaraţii după decizia in acest sens a Judecătoriei Sectorului 1.

In motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, se precizează că PICCJ a dispus in 2006 neinceperea urmăririi penale faţă de Traian Băsescu avand in vedere calitatea acestuia de preşedinte al Romaniei, funcţie pe care a ocupat-o in perioada decembrie 2004 - decembrie 2014, timp in care acesta a beneficiat de imunitate. In perioada in care a benefiaciat de imunitate, termenul de prescripție NU a mai curs, motiv pentru care faptele nu sunt prescrise, iar o anchetă in acest dosar se impune, a decis instanța Judecătoriei Sectorului 1. din 2009 termenul de prescripţie al răspunderii penale se suspendă pe timpul cat o dispoziţie legală sau o imprejurare de neprevăzut ori de neinlăturat impiedică punerea in mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecătorul de cameră preliminară constată că o astfel de cauză a fost aplicabilă in prezenta cauză in perioada 2004-2014, timp in care numitul Traian Băsescu a beneficiat de imunitate prezidenţială", precizează magistraţii in motivare.

Conform instanței, in ceea ce priveşte aplicabilitatea prescripţiei răspunderii penale, perioada in care a Traian Băsescu a beneficiat de imunitate nu intră in calculul termenului de prescripţie a răspunderii penale, "intrucat aceasta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro