Judecatori: Statul nu va raspunde in dosarul in care sunt judecati patronii clubului "Colectiv"
Judecatoria Sectorului 4 a respins, in procesul din dosarul "Colectiv", ca neintemeiate cererile privind introducerea in cauza, in calitate de parti responsabile civilmente a Statului Roman prin Ministerul Finantelor si a Ministerului Sanatatii. Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.In dosarul "Colectiv" s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii. In 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis in judecata pe Antonina Radu si George Petrica Matei, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, pentru ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masuri.
Judecatoria Sectorului 4 a respins, in procesul din dosarul "Colectiv", ca neintemeiate cererile privind introducerea in cauza, in calitate de parti responsabile civilmente a Statului Roman prin Ministerul Finantelor si a Ministerului Sanatatii. Exceptia a fost respinsa
La termenul de luni, au fost citate 175 de parti civile, victime si urmasi ai celor decedati in clubul Colectiv. Un consillier al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a cerut instantei sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) cu o exceptie vizand trei articole din Codul de procedura penala, in legatura cu conexarea dosarelor, in opinia sa incalcandu-se dreptul la aparare al partilor.
Cererea de sesizare a CCR a venit dupa ce procurorul de caz a solicitat, la termenul trecut, reunirea dosarului incendiului de la Colectiv cu cel in care a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, acuzat ca a autorizat functionarea clubului fara toate avizele necesare. Nici avocatii victimelor nu au fost de acord cu sesizarea Curtii Constitutionale, dupa ce au aratat ca MAI s-a constituit parte civila impotriva inculpatilor trimisi in judecata in dosarul Colectiv, arata News.ro. De ce sa raspunda Statul
In acelasi timp, aparatorii victimelor incendiului au cerut ca judecatorul sa introduca statul in cauza, ca parte responsabila civilmente, prin Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii. Ministerul Sanatatii a fost prima institutie contactata de medici si spitale din afara tarii, care au oferit ajutor.
Dupa audierea tuturor partilor, judecatorul Silviu Giurchita a ramas in pronuntare si a anuntat ca, miercuri, va decide daca va sesiza Curtea Constitutionala, daca va introduce ca parti responsabile civilmente Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii si daca reuneste dosarul Colectiv cu dosarul lui Cristian Popescu Piedone.