Josef Kappl, fost membru al trupei Phoenix: "Nu mi-am strans copilul in brate pana la varsta de 15 ani"

Josef Kappl, fost membru al trupei Phoenix:

A cunoscut succesul profesional in Romania, ca membru al trupei Phoenix, si apoi in lume cantand in trupa germana Lake, care tinea concerte alaturi de nume legendare ale rock-ului mondial, Genesis, Bob Dylan sau Santana, dar a trait si o drama personala cunoscuta doar de cativa prieteni, aceea de a nu-si putea strange in brate copilul nascut dupa fuga lui din Romania. Bun, si cum era copilaria in Petrila, o localitate miniera de langa Petrosani, in urma cu 60 de ani? Am avut o copilarie fericita, pentru ca nu stiam cat de mare, de larga si de complicata este lumea (zambeste). Tatal meu canta la vioara, iar eu de la 6-7 ani am avut posibilitatea sa merg alaturi de el la repetitii. Eu m-am simtit atras de muzica si imi pierdeam zile intregi la casa de cultura a orasului, asistand la repetitii. De la "Color" la "Pasarea Rock" Numele: Josef Kappl Data si locul nasterii: 15 ianuarie 1950, Petrila, judetul Hunedoara Studiile si cariera: In 1964 infiinteaza alaturi de alti colegi de liceu trupa "Color". In 1977 in urma unui plan pus la cale de Nicu Covaci, fuge in Occident alaturi de Krauser si Tandarica. Se asculta Europa Libera, lumea era la curent cu noutatile muzicale, iar discurile se procurau destul de usor la Timisoara, prin filiera Serbia sau Ungaria, de unde ajungeau pana la noi, in Petrosani sau in Petrila. Prin 1964 am infiintat o trupa care se chema "Color" la Casa de Cultura din Petrosani, tatal unui coleg lucra la aceasta institutie si ne facilita accesul, inclusiv la unele instrumente. La 18 ani mi-am propus sa ma duc la Timisoara, sa dau la Facultatea de Muzica si sa ajung membru al trupei Phoenix. De fapt, aflasem de la niste prieteni ca la o seara de dans a studentilor unde a cantat "Clasic 20" venise si ascultase mini-concertul nostru. Nicu Covaci povestea intr-un interviu acordat "Weekend Adevarul" ca aveati carnete de cascadori pentru a scapa de necazurile legate de aspectul fizic... Imi amintesc ca la Iasi a avut loc un conflict destul de mare intre Phoenix si Paunescu, care a incercat sa ne interzica sa urcam pe scena din cauza unor costume pe care el le considera extrem de exagerate. Nu cred, cu toate ca dupa plecarea lui Covaci, Paunescu ne-a spus ca era deranjat de atitudinea lui, de faptul ca era incapatanat si nu accepta si alte puncte de vedere. Am stat destul de rau in boxe deoarece e destul de dificil sa nu te misti o ora si jumatate, cat am stat la granita dintre Romania si Serbia. Eu am inceput sa inteleg astfel de ce nu a avut nevoie Nicu de Baniciu si de ce nu i-a spus. Sistemul era complicat, aveam nevoie de casa de discuri, de impresar, de editura muzicala, care sa se ocupe de marketing. S-a uitat la noi, a scos 30 de marci de caciula si ne-a trimis acasa spunandu-ne: "Sa nu va mai prind pe aici" (rade).

acum 97 luni (18 Jan 2015)

Basistul Josef (Ioji) Kappl este cel mai discret personaj dintre fostii componenti ai legendarei trupe Phoenix. Din acest motiv, o discutie cu el este plina de neprevazut. Nu a iesit prea des in public sa vorbeasca despre viata lui, asa cum este cazul fostilor colegi de trupa Nicu Covaci, Mircea Baniciu sau Ovidiu Lipan Tandarica. de amabil. Este un om care si-a acceptat destinul cu bune si cu rele. "Timpul le vindeca si le asaza pe toate", spune el la un moment dat pe parcursul interviului, si vom vedea ca, cel putin in ceea ce-l priveste, are dreptate. A cunoscut succesul profesional in Romania, ca membru al trupei Phoenix, si apoi in lume cantand in trupa germana Lake, care tinea concerte alaturi de nume legendare ale rock-ului mondial, Genesis, Bob Dylan sau Santana, dar a trait si o drama personala cunoscuta doar de cativa prieteni, aceea de a nu-si putea strange in brate copilul nascut dupa fuga lui din Romania.

"Weekend Adevarul": Copilaria la Timisoara... Publicul crede ca tot ce a fost legat de Phoenix in acele vremuri, in special membrii trupei, nu putea fi decat din Timisoara.

Bun, si cum era copilaria in Petrila, o localitate miniera de langa Petrosani, in urma cu 60 de ani?

Am avut o copilarie fericita, pentru ca nu stiam cat de mare, de larga si de complicata este lumea (zambeste). Era un loc perfect pentru copii, jucam fotbal pe strada, iarna faceam adevarate batalii cu bulgari de zapada prin curtile caselor, era superb. Tatal meu canta la vioara, iar eu de la 6-7 ani am avut posibilitatea sa merg alaturi de el la repetitii.

Un fel de mini-orchestra simfonica cu mai putini membri? Era destul de numeroasa, dar din punct de vedere al repertoriului era considerata "semi"... Existau in oras, in Petrila, fanfara, formatie de muzica populara si formatie de muzica usoara.

Un oras construit in jurul unei mine avea o viata culturala destul d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro