Jocurile energetice ale Chinei pe "teritoriul alb"

Liderul chinez, Xi Jinping, aflat la bordul spargatorului de gheata Xue Long, acostat intr-un port australian, a promis ca tara sa va continua sa se dezvolte intr-una dintre rarele zone ale Terrei ramase neexploatate de om. Ceea ce ajuta la securizarea accesului mai facil spre o regiune suspectata ca dispune de vaste resurse petroliere si minerale, de o multitudine de vietati marine ce contin proteine si resurse pentru viitor de apa dulce continuta in iceberguri.

acum 62 luni (5 May 2015)

Liderul chinez, Xi Jinping, aflat la bordul spargatorului de gheata Xue Long, acostat intr-un port australian, a promis ca tara sa va continua sa se dezvolte intr-una dintre rarele zone ale Terrei ramase neexploatate de om.

Xi Jinping a semnat cu guvernul australian un acord pe termen de cinci ani, care permite navelor chineze, si pe viitor avioanelor, reaprovizionarea cu carburant si alimente inainte de a se indrepta spre sud. Ceea ce ajuta la securizarea accesului mai facil spre o regiune suspectata ca dispune de vaste resurse petroliere si minerale, de o multitudine de vietati marine ce contin proteine si resurse pentru viitor de apa dulce continuta in iceberguri.

In 1985, sapte decenii dupa ce Robert Scott si Roald Amundsen au atins Polul Sud, o echipa reprezentand Beijingul a plasat drapelul chinez in prima baza de cercetare din Antarctica, statiunea Marele Zid, pe insula King George. In prezent, China pare decisa sa recastige timpul pierdut finantand cercetarile in Antarctica si primii exploratori, in special din SUA si Australia, blocati de stagnarea bugetelor, sunt preocupati din ce in ce mai mult de intentiile chinezilor. Ei au deschis anul trecut al patrulea centru de cercetare, au ales locatia pentru al cincilea si investesc in al doilea spargator de gheata si in noi avioane si elicoptere capabile sa aterizeze pe gheata. "Pana acum, cercetarea noastra s-a bazat pe stiinte naturale, dar stim ca sunt tot mai mari preocuparile pentru securitatea resurselor", a declarat Yang Huigen, directorul general al Institutului de Cercetari Polare al Chinei, care l-a insotit pe liderul chinez in noiembrie anul trecut in timpul vizitei la Hobartet la bordul spargatorului de gheata Xue Long - Dragonul Zapezii.

Australia, aliat strategic al SUA si cu solide relatii economice cu China, observa accentuarea activitatilor chineze in Antarctica cu un amestec de ingrijorare si multumire, prezenta Chinei oferind o sustinere financiara pentru programul s... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro