Jocul online care creaste rezistenta la dezinformare. Care sunt regulile si cum au evoluat tinerii care l-au experimentat

Jocul online care creaste rezistenta la dezinformare. Care sunt regulile si cum au evoluat tinerii care l-au experimentat

Exista, de asemenea, planuri de adaptare a cadrului jocului in scopuri anti-radicalizare, deoarece multe dintre aceleasi tehnici de manipulare - folosirea informatiilor false pentru a provoca emotii intense, de exemplu - sunt de obicei desfasurate de recrutorii pentru grupurile religioase extremiste. Grupului de tratament i s-au atribuit roluri - alarmist, persoana care neaga, adept al teoriei conspiratiei sau promotor al continutului de tip "clickbait" - si insarcinati sa distorsioneze o fisa de informare a guvernului cu privire la solicitantii de azil utilizand un set de strategii care descriu tactici comune de propaganda, compatibile cu rolul lor.

acum 74 luni (3 Mar 2018)

Un nou joc online ii pune pe jucatori postura unui propagandist aspirant pentru a oferi publicului o idee privind tehnicile si motivatiile din spatele raspandirii dezinformarii - "inoculandu-i" astfel impotriva influentei asa-numitelor stiri false.

Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au aratat deja ca expunerea pe termen scurt a oamenilor la tactici folosite de producatorii de stiri false poate actiona ca un "vaccin psihologic" impotriva stirilor false din domeniul stiintific, conform Science Daily.

In timp ce studiul anterior s-a axat pe dezinformarea despre stiinta climatica, noul joc online este un experiment care poate "imunitate generala" impotriva unei game largi de stiri false care au "infectat" o dezbatere publica. Cum se comporta elevii care au jucat jocul Jucatorii isi aduc audienta pentru site-urile lor de stiri false, publicand falsuri care provoaca polarizare in societate, punand in miscare conturi false de twitter, dovezi realizate in Photo Shop si teorii ale conspiratie construite plecand de la tragedii publice - toate mentinand in acelasi timp un "grad de credibilitate" mare.

Un studiu pilot realizat cu adolescenti intr-un liceu olandez a folosit o varianta timpurie a jocului a aratat ca cei care au jucat jocul au o capacitate crescuta de a distinge care sunt stirile false in comparatie cu un grup de control. Proiectul de cercetare si educatie, o colaborare intre cercetatorii de la Cambridge si colectivul media DROG din Olanda, a lansat zilele trecute o versiune in limba engleza a jocului, www.fakenewsgame.org. Teoria psihologica din spatele jocului Teoria psihologica din spatele cercetarii se numeste "inoculare": "Un vaccin biologic administreaza o mica doza de boala pentru a construi imunitatea.

"Daca aflati cum este sa fiti in postura cuiva care incearca in mod activ sa va insele, ar trebui sa va sporiti capacitatea de a detecta si de a rezista tehnicilor de inselaciune.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro