Joaca-te cu soarele, dar nu te arde!

Joaca-te cu soarele, dar nu te arde!

Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele Statisticile arata ca, in ultimii 30 de ani, in Europa si in SUA incidenta cancerului de piele a crescut de 4 ori, iar, in prezent, se estimeaza ca una din 5 persoane va avea cancer de piele. "In momentul de fata avem copii de 7 ani - 8 ani cu excizie de nevi displazici, deci cu suspiciune de transformare. Melanomul, este, in principiu, cel mai invaziv cancer de piele, cu rata de metastazare si de mortalitate cea mai mare, in timp ce carcinoamele sunt de departe cele mai frecvente cancere, dintre toate neoplasmele, nu doar dintre cele ale pielii, mai spune aceasta. De aceea, depistarea si tratarea lor, chiar daca nu are gradul de urgenta cu care ne adresam unui melanom, este foarte riguroasa, existand protocoale de depistare si urmarire, ca si tehnici operatorii foarte stricte care sa asigure excizia completa, pentru a preveni recidivele", mai spune dr. Ca buna regula, ar fi de preferat sa folosim creme hidratante pentru fata si gat care sa aiba factor de protectie solara minimum 15, chiar pentru gradul de expunere cotidian "de oras".

acum 43 luni (17 Jun 2017)

Timp de concediu, de purtat haine lejere, de mancat inghetata sau sorbi sucuri reci sub umbreluta. De stat la plaja. Ultimele informatii de specialitate din SUA este recomandarea ca, dimineata, macar 5-7 minute, expunerea sa o facem fara protectie solara", explica dr. Aceasta expunere dar cu masura este extrem de importanta, daca vrem ca soarele sa nu se transforme dintr-un prieten intr-un dusman. Melanomul, cel mai agresiv cancer de piele

Statisticile arata ca, in ultimii 30 de ani, in Europa si in SUA incidenta cancerului de piele a crescut de 4 ori, iar, in prezent, se estimeaza ca una din 5 persoane va avea cancer de piele. "Cele mai recente cercetari stiintifice demonstreaza ca legatura de cauzalitate dintre arsura solara si cancerele de piele este mai clar demonstrata decat cea dintre fumat si cancerul pulmonar", avertizeaza dr.

Cancerul de piele este normal sa fie cea mai raspandita forma de cancer pentru ca, totusi, pielea este cel mai mare organ al corpului, argumenteaza dr. "Avem suprafata, avem factorii interni, pe cei externi si incidenta explicata si pentru faptul ca poate fi detectat mai repede", mai spune acesta. Zilele trecute am avut circa 20 de pacienti care au venit si mi-au spus: vreau sa fiu vazut inainte de a merge la plaja. Am intrebat de ce nu s-a intamplat acest lucru si acum cativa ani si mi s-a raspuns: pentru ca nu stiam. Am ramas surprins ca o pacienta, o doamna peste 70 de ani mi-a spus: domnule doctor, nu-mi place marginea cum arata", adauga dr.

Dintre toate formele de cancer, melanomul este cel mai periculos. Ca frecventa, melanomul se afla pe locul 5 dintre toate cancerele la barbati si pe locul 6 la femei. Totodata, este cel mai frecvent cancer la tinerii intre 25 si 29 de ani.

In cazul in care este descoperit si tratat in stadiu incipient, supravietuirea dupa 5 ani este de peste 95%, adica aceeasi ca la persoanele fara melanom. Daca melanomul este descoperit dupa ce a metastazat, rata d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro