JO de la Rio, un succes pentru comunitatea LGBT? "Sportul e prin excelenta un domeniu unde sexismul, homofobia si transfobia inca isi gasesc locul"

JO de la Rio, un succes pentru comunitatea LGBT?

> Jocurile de la Rio s-au desfasurat intr-un context dificil, cu presedinta tarii, Dilma Rousseff, suspendata, ca rezultat al unor jocuri politice menite sa demanteleze statul social creat de predecesorul Dilmei, popularul Lula. Judocana Rafaela Silva (Brazilia), alergatoarea Caster Semenya (persoana intersex din Africa de Sud, obligata sa treaca printr-o serie de teste medicale) sau cele patru americance baschetbaliste (Seimone Augustus, Elena Delle Donne, Brittney Griner and Angel McCoughtry) au cucerit aurul, handbalista Alexandra Lacrabere a luat argintul cu echipa de handbal a Frantei, performanta similara pentru patru din jucatoarele de fotbal feminin ale Suediei, iar britanicul Tom Daley a plecat acasa cu un bronz la scufundari.

acum 53 luni (24 Aug 2016)

>

Jocurile de la Rio s-au desfasurat intr-un context dificil, cu presedinta tarii, Dilma Rousseff, suspendata, ca rezultat al unor jocuri politice menite sa demanteleze statul social creat de predecesorul Dilmei, popularul Lula. De ceva ani, economia Braziliei nu reuseste sa tureze motoarele si sa transforme statutul de putere emergenta in crestere economica solida. In ultimii 5 ani, cresterea economica nu a trecut de 1.5%, 2015 si 2016 fiind ani de recesiune adanca, cu un somaj la ora actuala de peste 11%.

Organizatiile LGBT raporteaza ca 326 de persoane LGBT au fost ucise in 2014, majoritatea acestora fiind persoane transgender sarace de culoare. Organizatiile LGBT raporteaza ca 326 de persoane LGBT au fost ucise in 2014, majoritatea acestora fiind persoane transgender sarace de culoare. Cu toate acestea, aceeasi Dilma a refuzat, in 2013, includerea orientarii sexuale si a identitatii de gen in legislatia privind infractiunile motivate de ura, in urma presiunilor venite din partea grupurilor neo-protestante bine reprezentate in legislativul de la Brasilia.

Din totalul de 53 de atleti, aproape jumatate au cucerit medalii, dintre care 10 de aur.

In acest context, Jocurile Olimpice de la Rio trebuie vazute si la nivel de reprezentare a comunitatii LGBT. Anul acesta am avut la Olimpiada cei mai multi atleti LGBT deschisi cu privire la orientarea lor sexuala sau identitatea de gen. Din totalul de 53 de atleti, aproape jumatate au cucerit medalii, dintre care 10 de aur. Judocana Rafaela Silva (Brazilia), alergatoarea Caster Semenya (persoana intersex din Africa de Sud, obligata sa treaca printr-o serie de teste medicale) sau cele patru americance baschetbaliste (Seimone Augustus, Elena Delle Donne, Brittney Griner and Angel McCoughtry) au cucerit aurul, handbalista Alexandra Lacrabere a luat argintul cu echipa de handbal a Frantei, performanta similara pentru patru din jucatoarele de fotbal feminin ale Suediei, iar britanicul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro