Jihadistii asasineaza un arab israelian si ameninta Israelul

In total, intre 6 si 8 milioane de persoane traiesc in teritorii controlate de SI, dar in Irak si Siria este centrul "califatului", atat ca numar de locuitori, cat si ca numar de combatanti si a influentei organizatiei asupra acestor teritorii revendicate. Boko Haram, care afirma ca se lupta pentru crearea unui stat islamic in Nigeria, este prezenta prin atacuri repetate in Camerun si, in ultimele saptamani, pentru prima oara in Ciad si in Niger.Despre acest grup islamist se cunosc putine lucruri, in afara atrocitatilor comise in nordul Nigeriei sau a rapirii a peste 200 de eleve, ramase nedescoperite, si a altor zeci sau sute de localnici din zonele terorizate.

acum 95 luni (12 Mar 2015)

Statul Islamic continua atrocitatile pe care le difuzeaza, online, ultima inregistrare postata ieri fiind inregistrarea soc a executiei unui arab israelian, prezentat drept spion pentru Mossad, de catre un baiat, in timp ce un jihadist ameninta in franceza ca grupul terorist va tinti Israelul.

Este pentru prima oara cand SI, care a executat zeci de persoane si a difuzat imagini cumplite cu decapitari, socand opinia internationala, revendica asasinarea unui arab israelian. Alaturi de el, un jihadist vorbind in franceza evoca recentul atac care a vizat evrei in Franta si ameninta ca se vor lega de israelieni si vor cuceri Ierusalimul. In februarie, tatal lui Muhammad Said, Ismail Musallam, a dezmintit ca fiul sau ar lucra pentru Mossad si preciza pentru presa ca jihadistii SI il acuza pentru ca a vrut sa evadeze, dar nu a contestat ca fiul sau si-a intrerupt serviciul civil israelian pentru a pleca la jihad in Siria.

Statul Islamic sufera infrangeri in Irak, in fata ofensivei armatei irakiene pentru eliberarea Tikritului de jihadisti si, ca la fiecare infrangere, SI scoate cate un video-soc pentru ca lumea sa vorbeasca despre aceasta organizatie a terorii. Este un mod de compensare a infrangerii militare prin propaganda, dar este si o metoda de recrutare pentru jihadisti, al caror numar de combatanti, imposibil de evaluat cu precizie, merge de la 25.000 la 80.000. In Irak, SI este confruntat de noua zile cu cea mai ampla ofensiva a fortelor guvernamentale in jurul Tikritului, de dupa campania fulgeratoare a jihadistilor, in iunie. Dupa Libia, Algeria si Sinaiul egiptean, a venit randul Nigeriei, unde jihadistii, care si-au croit un "califat" in Irak si Siria, isi extind influenta, chiar in inima continentului african. In total, intre 6 si 8 milioane de persoane traiesc in teritorii controlate de SI, dar in Irak si Siria este centrul "califatului", atat ca numar de locuitori, cat si ca numar de combatanti si a influentei organizatiei asupra acestor te... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro