Jetoanele de Chiojdeni, "cele mai frumoase si interesante piese" emise in Romania inceputului de secol XX

Jetoanele de Chiojdeni,

La inceputul secolului XX, doua societati cu capital german, care faceau exploatari forestiere in zona, au emis asa numitele jetoane de Chiojdeni. Jetoanele Grimm & Dorffel au circulat pana in anul 1912, cand fabrica de cherestea impreuna cu calea ferata este preluata de catre Gustav Eichler, proprietar al fabricii de hartie si mucava din Piatra Neamt.

acum 60 luni (3 Oct 2017)

La inceputul secolului XX, doua societati cu capital german, care faceau exploatari forestiere in zona, au emis asa numitele jetoane de Chiojdeni.

Exploatatiile forestiere apartineau fratilor Siegfrid si Arthur Rosenberg, care mai aveau afaceri si la Galati, Cernauti si in Koln, dar si firmei Grimm & Dorffel.

Jetoanele Rosenberg erau rotunde, din alama sau cupru si s-au emis cu valori nominale de 5, 10, 20, 50 si 100, fara nicio specificatie.

"Considerate nu de putine ori niste vitrege ale monedelor, jetoanele au fost, cu unele exceptii, lipsite de atentia unor studii aprofundate si cataloage cuprinzatoare. Din pacate, numismatii profesionisti si colectionarii amatori s-au multumit doar in a le cataloga prezentandu-le caracteristicile dimensionale, inscriptiile si nu s-au aplecat mai mult asupra studierii lor din punct de vedere al contextului in care au aparut, al emitentilor, al arealului in care au circulat. Una din cauze poate fi raritatea acestora, data de zona restransa de circulatie, care putea fi un magazin, o intreprindere, un oras, dar si de tirajul mic.

Acestea jetoane aveau un statut special, in sensul ca puteau fi utilizate doar local, la magazinele intreprinderilor in cauza, fie ca vorbim de cantine sau de pravalii de unde oamenii isi cumparau alimentele necesare traiului.

Jetoanele Grimm & Dorffel au circulat pana in anul 1912, cand fabrica de cherestea impreuna cu calea ferata este preluata de catre Gustav Eichler, proprietar al fabricii de hartie si mucava din Piatra Neamt.

Se mai cunoaste si un al treilea tip Al de jetoane ce au circulat in arealul Dumitresti - Chiojdeni, si anume jetoanele "Poteceanu".

"Azi, in comunele Dumitresti si Chiojdeni exista inca multe astfel de jetoane pierdute prin cotloanele gospodariilor localnicilor sau prin diverse sertare, dar putini dintre ei stiu cu ade... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro