Jeremy Corbyn, favoritul "vintage"

"Calamity Corbyn" Ascensiunea sa anunta moartea - provizorie - a New Labour, aceasta formulare social-liberala inventata in anii 1990 de un grup ambitios de cadre care a permis sefului lor de atunci, Tony Blair, sa scoata partidul sau din 20 de ani de opozitie si sa obtina trei victorii electorale consecutive. Acesti alegatori obisnuiti sa voteze cu Partidul Laburist nu se mai recunosc in liderii laburisti, trecuti prin scoli private si Oxford si resimt o unda de simpatie pentru Corbyn, unul din parlamentarii cei mai frugali in notele de cheltuieli la Westminster, un militant si un personaj cu reactii pline de culoare.

acum 87 luni (7 Sep 2015)

Spre surpriza generala, un candidat al extremei stanga a laburistilor, veteran al luptei sindicale, ar urma sa fie desemnat pe 12 septembrie in fruntea Partidului Laburist. Aproape doua luni mai tarziu, cand votul s-a deschis vineri, 14 august, si va fi incheiat la 10 septembrie, Corbyn, 66 ani, deputat in Camera Comunelor ca deputat al cartierului londonez Islington de peste trei decenii, considerat un dinozaur al stangii in establishmentul laburist, se plasase deja in fruntea cursei.

In competitie se afla, in afara lui Corbyn, Andy Burnham, purtator de cuvant al partidului pe probleme de sanatate, Yvette Cooper, detinator al Internelor in "guvernul din umbra" al laburistilor, si Liz Kendall, considerat un blair-ist. Intr-un partid foarte marcat de New Labour al lui Tony Blair, candidatura lui Jeremy Corbyn, foarte la stanga, parea in primele saptamani de campanie sa tina de improbabil. Fostul premier laburist Tony Blair a semnat un articol in Guardian in care cerea militantilor sa nu "arunce Labour de la inaltimea falezei". Acum, ajuns ultrafavorit in sondaje si al bookmakers din Londra, Jeremy Corbyn urmeaza, fara surpriza, sa fie investit de votul simpatizantilor, la 12 septembrie.

"Calamity Corbyn"

Ascensiunea sa anunta moartea - provizorie - a New Labour, aceasta formulare social-liberala inventata in anii 1990 de un grup ambitios de cadre care a permis sefului lor de atunci, Tony Blair, sa scoata partidul sau din 20 de ani de opozitie si sa obtina trei victorii electorale consecutive. O metamorfoza necesara pentru o re-legare cu clasa medie britanica ce a fost convertita de revolutia liberala a Margaretei Thatcher la valorile ordinii, emanciparea individului, infiintarea de intreprinderi.

Din acest punct de vedere, Corbyn se pozitioneaza exact contrar. Acest barbos cu voce calma, activist sindical inainte de a intra in Parlament, promite stergerea "parantezei thatcheriene", sa puna capat "politicilor de austeritate", sa co... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro