Jeremy Bentham, filosoful a carui ultima dorinta a fost sa ii fie conservat corpul pentru ca prietenii sa nu ii duca dorul
Jeremy Bentham a fost un progresist, militand, prin scrierile sale, in favoarea libertatii individuale si economice, a libertatii de expresie, a drepturilor egale pentru femei, a drepturilor animalelor, dar si a decriminalizaii homsexualitatii. De regula, este expus in cladirea principiala, iar pentru aniversarea de un secol, respectiv pentru cea de 150 de ani a universitatii, se spune ca Bentham ar fi fost adus in sedinta de consiliu, unde ar fi fost trecut ca "prezent, dar nu voteaza" .
Jeremy Bentham a fost un progresist, militand, prin scrierile sale, in favoarea libertatii individuale si economice, a libertatii de expresie, a drepturilor egale pentru femei, a drepturilor animalelor, dar si a decriminalizaii homsexualitatii.
Dar Bentham a fost si un adevarat excentric, lasand prin testament, inca de cand avea 21 de ani, ce si-a dorit sa se intample cu trupul sau dupa moarte. I-a inmanat testamentul unui prieten de familie, fizician si chimist, George Fordyce. sa aiba grija de trupul meu si sa ia masurile necesare si potrivite pentru prezervarea unor parti din corp in maniera in care am explicat in documentul anexat testamentului meu si pe care l-am intitulat .
Cat timp a trait, Bentham a fost un excentric, asa ca o astfel de cerinta nu a fost o surpriza pentru cei apropiati. Filosoful era "retras si inaccesibil", avea un baston pe care l-a numit Dapple, o pisica pe nume Reverendul Doctor John Langborn si un "vocabular glumet", folosind expresii precum "antejentacular circumgyration", constructie complicata care se refera la o plimbare inainte de micul dejun, dupa cum scriu Philip Lucas si Anne Sheeran intr-un articol din volumul 8 al "Journal of Bentham Studies".
Dupa moarte, conform dorintei sale, corpul sau a fost disecat in fata unui grup de prieteni. In ceea ce priveste capul, Bentham il rugase pe doctorul Smith sa foloseasca o metoda traditionala din Noua Zeelanda, specifica populatiei Maori, pentru ca acesta sa nu se degradeze.
Scheletul a fost "captusit" cu fan, iar structura a fost imbracata in hainele lui Bentham. Initial, acest Bentham a fost pastrat de doctorul Thomas Southwood Smith, iar in 1850, a fost achizitionat de University College Lonodon. De regula, este expus in cladirea principiala, iar pentru aniversarea de un secol, respectiv pentru cea de 150 de ani a universitatii, se spune ca Bentham ar fi fost adus in sedinta de consil... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro