Jens Stoltenberg : NATO se va alatura coalitiei impotriva Statului Islamic, dar nu va participa la lupte

Jens Stoltenberg : NATO se va alatura coalitiei impotriva Statului Islamic, dar nu va participa la lupte

El a anuntat ca sefii de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Aliantei vor adopta un "plan de actiune" ce comporta o serie de masuri in vederea intensificarii luptei antiteroriste, asa cum a insistat actualul presedinte american, care a catalogat vreme de cateva luni NATO drept o alianta "invechita" pentru ca nu se ocupa suficient, dupa parerea sa, de aceasta chestiune.

acum 47 luni (25 May 2017)

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a anuntat cu putin timp inainte de inceperea summitului de la Bruxelles, la care a participat pentru prima oara presedintele american Donald Trump, ca NATO se va alatura coalitiei internationale impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Potrivit lui, aceasta decizie, ceruta de mult timp de Statele Unite, care conduc coalitia impotriva Statului Islamic, "va trimite un mesaj politic puternic de unitate in lupta impotriva terorismului". El a anuntat ca sefii de stat sau de guvern din cele 28 de state membre ale Aliantei vor adopta un "plan de actiune" ce comporta o serie de masuri in vederea intensificarii luptei antiteroriste, asa cum a insistat actualul presedinte american, care a catalogat vreme de cateva luni NATO drept o alianta "invechita" pentru ca nu se ocupa suficient, dupa parerea sa, de aceasta chestiune. Fiecare dintre cele 28 de state ale Aliantei participa deja, cu titlu individual, la coalitia care efectueaza raiduri aeriene impotriva Statului Islamic in Irak si in Siria si sprijina ofensivele la sol impotriva fiefurilor jihadiste din Mosul (Irak) si Raqqa (Siria), noteaza AFP. Devenind membru deplin al coalitiei, NATO va beneficia "de o platforma mai buna pentru a se coordona" cu aceasta, a explicat Stoltenberg, adaugand ca Alianta va creste numarul orelor de zbor al avioanelor sale radar AWACS in spatiul aerian al Turciei, pentru supravegherea activitatii aeriene in Irak si Siria.

Despartiti de Rusia Combaterea terorismului s-a numarat si printre subiectele abordate in cadrul intalnirii dintre presedintele Statelor Unite, Donald Trump, si liderii Uniunii Europene, ce a avut loc joi, cu cateva ore inainte de summitul NATO. Dar, a precizat Tusk, "unele probleme raman deschise, cum sunt schimbarile climatice si comertul", inainte de a aborda deschis problema absentei unei pozitii comune privind Rusia, chiar daca, "atunci cand este vorba de conflictul din Ucraina, se pa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro