Jean-Claude Juncker sustine primul discurs despre starea Uniunii dupa referendumul pentru Brexit
Presedintele CE ar urma sa sustina avantajele Uniunii ca mecanism de mentinere a pacii si atenuare a dificultatilor economice, insistand asupra unei agende pozitive, ca un mijloc de refacere a legaturilor cu alegatorii dezamagiti de anii de austeritate si speriati de violentele teroriste si de imigratia masiva. Acesta a fost stabilit anul trecut pentru trei ani, pana in 2018, avand ca obiectiv mobilizarea unor investitii de 315 miliarde de euro, pornind de la 21 de miliarde din partea UE, care ar antrena o suma de 15 ori mai mare din partea altor investitori.
Ar fi vorba in primul rand despre o majorare semnificativa a Fondului European pentru Investitii Strategice (EFSI) si despre un fond nou pentru sustinerea sectorului privat din Africa - o modalitate de a stavili migratia catre Europa. Alte initiative sunt dedicate promovarii expansiunii conexiunilor de mare viteza la internet si pietei unice a serviciilor digitale, transmite agentia de presa Reuters, citata de Agerpres. Presedintele CE ar urma sa sustina avantajele Uniunii ca mecanism de mentinere a pacii si atenuare a dificultatilor economice, insistand asupra unei agende pozitive, ca un mijloc de refacere a legaturilor cu alegatorii dezamagiti de anii de austeritate si speriati de violentele teroriste si de imigratia masiva.
Juncker va avertiza guvernele statelor membre ca trebuie sa isi apropie pozitiile fata de modul de abordare a economiilor si societatilor. Avand in vedere ca in Germania si Franta au loc alegeri importante anul viitor, nu sunt de asteptat schimbari majore in cadrul Uniunii, dar liderii acesteia se tem ca tensiunile provocate de extrema dreapta pe tema fiscalitatii din zona euro si a primirii refugiatilor pot periclita coeziunea.
Presedintele CE va cere statelor membre sa finalizeze crearea unei garzi de frontiera si de coasta unice a UE, un proiect impus de afluxul haotic a un milion de imigranti si refugiati in ultimul an. Totodata, el va propune noi modalitati de cooperare intre armatele tarilor europene si accelerarea unificarii pietelor de capital. Acesta a fost stabilit anul trecut pentru trei ani, pana in 2018, avand ca obiectiv mobilizarea unor investitii de 315 miliarde de euro, pornind de la 21 de miliarde din partea UE, care ar antrena o suma de 15 ori mai mare din partea altor investitori. Juncker va cofirma, potrivit Reuters, intentia de a dubla aceasta tinta si de a prelungi EFSI cu inca trei ani. Cum exercitiul bugetar de sapte ani al Uniunii se incheie in 2020, tinta va a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro