Jean-Claude Juncker, la Roma: "Avem prea multi europeni cu jumatate de norma"

Jean-Claude Juncker, la Roma:

"Avem prea multi europeni cu jumatate de norma", a declarat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Fara sa citeze numele acestor state, presedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz s-a plans de lideri "care vin la Bruxelles si dau interviuri de genul ca trebuie sa apere interesele propriilor tari".

acum 59 luni (6 May 2016)

"Avem prea multi europeni cu jumatate de norma", a declarat presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Juncker si alti reprezentanti de rang inalt ai UE au participat la o dezbatere, la Roma, pe tema situatiei UE.

Conducatorul summiturilor Uniunii, presedintele Consiliului European Donald Tusk, a apreciat, la randul sau, ca prioritatea Europei trebuie sa fie consolidarea frontierelor externe in contextul actualei crize a migratiei.

Tusk a sugerat ca nu are rost ca idealul unei "natiuni europene" sa mai fie urmat. In prezent, ele detin aproape un sfert din cele 751 de mandate de europarlamentari.

O tema centrala in discursul eurosceptic este frica fata de faptul ca UE evolueaza intr-un "superstat" european care le va lua suveranitatea statelor natiuni.

Insa politicieni pro-UE argumenteaza ca criza financiara din 2008, actuala criza a migratiei si amenintarile in domeniul mediului arata necesitatea unei actiuni europene comune.

Aceasta dezbatere de la Roma are loc in timp ce Marea Britanie se pregateste pentru un referendum, prevazut pe 23 iunie, cu privire la ramanerea sau nu a tarii in Uniune.

"Avem europeni cu norma intreaga atunci cand e vorba de a lua. Si avem europeni cu jumatate de norma atunci cand e vorba de a da", a deplans presedintele Comisiei.

Comisia se straduieste sa obtina un consens al guvernelor din cadrul Uniunii asupra unui sistem eficient de distribuire a migrantilor in Europa, pentru a mai usura din presiunea migratiei asupra Greciei si Italiei.

Patru dintre noile state membre - Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia - se opun oricarui sistem de cote obligatorii. Ele argumenteaza ca le-ar fi dificil sa integreze neeuropeni, mai ales musulmani, dintre care multi vor oricum sa se stabileasca in Germania sau in alte state mai bogate.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro