"Jaful Secolului", pe punctul sa arunce in aer Moldova

La Chisinau, unde duminica au iesit in strada 20.000 de oameni pentru a cere "miliardul inapoi", nemultumirea fata de coruptia generalizata si tensiunea au atins cote de alerta. Kroll, care este, in esenta, un serviciu de spionaj privat, a realizat o investigatie ale carei rezultate le-a publicat intr-un raport consistent (peste 80 de pagini) care ar fi trebuit sa fie secret, daca n-ar fi fost publicat de presedintele Parlamentului pe blog luni seara, la o zi dupa ce zeci de mii de moldoveni protestasera in ajun impotriva coruptiei generalizate din Moldova si a oligarhilor.

acum 62 luni (6 May 2015)

La Chisinau, unde duminica au iesit in strada 20.000 de oameni pentru a cere "miliardul inapoi", nemultumirea fata de coruptia generalizata si tensiunea au atins cote de alerta.

Cu patru zile inainte de alegerile legislative de pe 30 noiembrie anul trecut, din conturile a trei banci moldovene au disparut aproximativ 750 de milioane de dolari.

Pana sa se dumireasca lumea de cacealmaua politica de la Chisinau, care a adus in fruntea guvernului un premier marioneta cu grave probleme penale si o coalitie minoritara sustinuta de comunisti, Banca Nationala a angajat compania internationala Kroll pentru a da de urma banilor si a identifica autorii "Jafului Secolului". Kroll, care este, in esenta, un serviciu de spionaj privat, a realizat o investigatie ale carei rezultate le-a publicat intr-un raport consistent (peste 80 de pagini) care ar fi trebuit sa fie secret, daca n-ar fi fost publicat de presedintele Parlamentului pe blog luni seara, la o zi dupa ce zeci de mii de moldoveni protestasera in ajun impotriva coruptiei generalizate din Moldova si a oligarhilor.

Ilan Shor, un tun mare cat Rusia

Raportul celor de la Kroll identifica drept principal beneficiar al fraudei grupul de firme condus de omul de afaceri israelian Ilan Shor. Ilan Schor este, din septembrie, membru in Consiliul de Administratie al Aeroportului International Chisinau, oferit de guvernarea "pro-europeana" in concesiune unei companii rusesti. Aceasta din urma calitate se datoreaza faptului ca inca de la mijlocul anilor 1990 compania infiintata de tatal lui Ilan, Miron Shor, controleaza comertul in regim duty free din aeroportul din Chisinau. Ilan Shor a mai achizitionat doua posturi de televiziune si echipa de fotbal din Orhei, desavarsindu-si astfel profilul clasic de oligarh post-sovietic. Si toate astea, pana la varsta de 28 de ani.

Concluzia raportului este ca "in urma unor tranzactii foarte complexe intre cele trei banci, cu implicarea unor firme afiliat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro