Jaful care i-a adus faima mondiala tabloului "Mona Lisa"
"Mona Lisa", semnata de Leonardo da Vinci, a fost realizata intre 1503-1507, iar istorici ai artei spun ca ar fi fost lucrarea preferata a pictorului, caci se pare ca i-a adaugat diverse detalii pe parcursul vietii. Vinovatul real, un italian patriot Vicenzo Perrugia (foto: dreapta) fusese angajat de catre cei de la muzeu pentru a se ocupa de sticla securizata pentru unele dintre cele mai importante opere de arta, printre care si cea a picturii lui da Vinci.
"Mona Lisa", semnata de Leonardo da Vinci, a fost realizata intre 1503-1507, iar istorici ai artei spun ca ar fi fost lucrarea preferata a pictorului, caci se pare ca i-a adaugat diverse detalii pe parcursul vietii. In 1519, cand da Vinci a murit, ucenicul lui, Salai, i-a mostenit lucrarea, pe care i-a vandut-o regelui pentru 4000 de monede de aur.
Pictura a disparut in 1911, insa nimeni nu a observat ca lipseste timp de 24 de ore, mai exact pana intr-o dimineata, cand pictorul Louis Beroud venise la Louvre pentru a schita pictura. Beroud i-a intrebat pe paznici de pictura, insa acestia au crezut ca lipsea din motive de marketing, pentru a fi fotografiata pentru un afis. Pentru ca nu era de gasit in oras, s-au dus la prietenul si fostul angajator al acestuia, poetul Guillaume Apollinaire, care a devenit si el suspect, in special din cauza unor declaratii repetate ca Louvre ar fi trebuit sa fie ars din temelii.
Apollinaire fost arestat preventiv, iar odata cu el, a fost arestat si pictorul spaniol Pablo Picasso, suspectat din cauza ca, in trecut, cumparase de la Pieret niste obiecte de arta despre care nu stia ca fusesera furate.
Vinovatul real, un italian patriot
Vicenzo Perrugia (foto: dreapta) fusese angajat de catre cei de la muzeu pentru a se ocupa de sticla securizata pentru unele dintre cele mai importante opere de arta, printre care si cea a picturii lui da Vinci. La lasarea noptii, acesta a luat pictura, a ascuns-o sub haina si s-a facut nevazut, lucru mult mai usor la acea vreme, cand nu existau alarme, iar Muzeul Louvre, cu 400 de incaperi, era pazit de doar 200 de garzi, dupa cum scrie Thevintagenews.com.
"Toata ziua, multimi nelinistite au stat in fata Louvre-ului, sperand sa auda ca Mona Lisa a fost gasita undeva in muzeu", scria, pe 23 august, "New York Times", citat de Thevintagenews.com
Unele ziare scriau ca pe... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro