Jaf de proportii la Banca Raiffeisen: 32 de bancomate din Romania, golite intr-o singura noapte de 3,8 milioane de lei

Jaf de proportii la Banca Raiffeisen: 32 de bancomate din Romania, golite intr-o singura noapte de 3,8 milioane de lei

Toate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate - fie de la centrul de comanda al gruparii, fie prin alti membri ai grupului - cu privire la locatiile unde se afla ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infractional al fraudei informatice, confirmand participantilor care ii coordonau prezenta la ATM si pastrand legatura permanenta cu acestia prin aplicatiile de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operatiunilor frauduloase de eliberare de numerar de catre ATM", mentioneaza procurorii DIICOT intr-un document oficial, potrivit sursei citate.

acum 55 luni (11 Mar 2018)

Membrii retelei au pus mana pe cele 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen din Iasi, Bucuresti, Suceava, Timisoara, Constanta, Ploiesti, Orastie si Crevedia, sustin procurorii DIICOT.

"Emailul continea un fisier RTF in atasament, fisier care exploata o vulnerabilitate a aplicatiei informatice Microsoft Word si care avea instalat un program malitios denumit Cobalt Strike", se arata intr-unul dintre rapoartele interne ale bancii, prezentat de bzi.ro. Lovitura s-a dat in noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, atunci cand din 32 de bancomate din tara au inceput sa iasa bani.

"Retragerile financiare neautorizate au avut loc simultan la un numar de 32 de ATM-uri bancare, in noaptea de 03/04.09.2016, in intervalul orar preponderent 17:38 - 19:44 si 21:50 - 00:29, iar majoritatea persoanelor care au preluat numerarul eliberat de bancomate erau - asa cum s-a aratat anterior - echipate cu rucsacuri si articole de vestimentatie care sa le asigure anonimatul (sepci si ochelari de soare). Toate aceste persoane care au preluat numerarul eliberat de bancomate au fost coordonate - fie de la centrul de comanda al gruparii, fie prin alti membri ai grupului - cu privire la locatiile unde se afla ATM-urile bancare ce urmau a fi folosite pentru a elibera folosul infractional al fraudei informatice, confirmand participantilor care ii coordonau prezenta la ATM si pastrand legatura permanenta cu acestia prin aplicatiile de comunicare prin internet (de tipul Viber), pe tot parcursul operatiunilor frauduloase de eliberare de numerar de catre ATM", mentioneaza procurorii DIICOT intr-un document oficial, potrivit sursei citate.

Un singur complice, pe nume Dimitrii Cvasov, a fost prins, la Iasi, la scurt timp dupa ce extrasese 80.000 de lei de la un bancomat din oras. El a fost arestat, iar anchetatorii incearca acum sa afle cine sunt sefii gruparii, cum pot fi acestia prinsi si daca mai pot recupera s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro