Izvorul Tamaduirii, apa care spala pacatele. Sarbatoarea inchinata Maicii Domnului are loc in Vinerea Luminata

Izvorul Tamaduirii, apa care spala pacatele. Sarbatoarea inchinata Maicii Domnului are loc in Vinerea Luminata

Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii dateaza de la jumatatea primului mileniu crestin. In Dobrogea curg mai multe Izvoare ale Tamaduirii: la Pestera Sfantului Andrei, la Dervent, la manastirea de hram de la Crucea sau la cea de la Macin. Monahii de la manastirea vecina Dervent, aproape de Ostrov, arata ca istoria Izvorului Tamaduitor se impleteste cu cea a crestinarii noastre de acum doua milenii. Crucea de leac de la Coslogeni, loc de pelerinaj

acum 63 luni (17 Apr 2015)

Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii dateaza de la jumatatea primului mileniu crestin. Credinta spune ca Leon cel Mare (457-474), inainte de a deveni imparatul Bizantului, se plimba prin padurea de langa Constantinopol, cand a intalnit un batran orb care i-a cerut apa.

Maica Domnului este considerata izvorul lui Hristos, cel care a spalat omenirea de pacate. La izvorul cu apa vie, care nu seaca niciodata, gasesc alinare si tamaduirea suflete si trupuri lovite de boala. Ei vin la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. In Dobrogea curg mai multe Izvoare ale Tamaduirii: la Pestera Sfantului Andrei, la Dervent, la manastirea de hram de la Crucea sau la cea de la Macin. Peste Dunare, ortodocsii se inchina la schitul Crucea de Leac de la Coslogeni din Calarasi.

In ziua de vineri, 17 aprilie, de praznicul Izvorului Tamaduirii, InaltPrea Sfintitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfanta Liturghie, incepand cu ora 9.00, la manastirea Dervent. Clerul si credinciosii vor merge apoi in procesiune la Izvorul tamaduitor, unde va fi savarsita slujba de sfintire a apei - Aghiasma mica.

Locul unde a batut Apostolul cu toiagul in pamant

Legenda vorbeste despre Dobrogea cea secetoasa, taramul udat de ape, dar fara apa, unde Sfantul Andrei, Intaiul Apostol al lui Hristos, a venit sa propavaduiasca religia crestina. Se pastreaza Izvorul Sfantului Apostol Andrei ca marturie pana in zilele noastre, nesecand niciodata", spun calugarii care vietuiesc in chiliile de la Pestera Sfantului Andrei, de langa comuna Ion Corvin.

Monahii de la manastirea vecina Dervent, aproape de Ostrov, arata ca istoria Izvorului Tamaduitor se impleteste cu cea a crestinarii noastre de acum doua milenii.

"La aceasta sursa de binecuvantare vin oameni de pretutindeni pentru a-si afla sanatatea si linistea. Asa s-a intamplat cu o familie din Constant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro